Instructie voorjaarslierdienst

In het voorjaar, bij het te water gaan van de schepen, is de inschrijving geopend vanaf 1 maart tot 1 dag voor de betreffende lierdienst.
De lierdiensten worden gepland op de zaterdagen in april en mei. Voor 1 juni dienen alle schepen uit de winterstalling weg te zijn.
Het lieren dient te verlopen volgens het door het bestuur op 19-4-2017 opgestelde lierprotocol, dat je hier kunt downloaden.

Belangrijkste aandachtspunten:
Bedenk dat je tijdens het lieren en verplaatsen van je schip volledig zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van trailer, schip, je hulpkrachten en jezelf.
De lierbazen zijn enkel verantwoordelijk voor het lieren, de trailer moet jezelf (be)sturen.
Bekijk vooraf (dus niet op de lierdag zelf pas) of je schip vanaf de winterstallingsplaats naar de helling gereden kan worden. Neem eventueel contact op met de eigenaren van andere schepen die jouw vrije doorgang blokkeren. Onderneem samen met hen actie om de weg vrij te maken.
Prepareer je boot en trailer voor het te water lieren (banden oppompen, lagers smeren, etc).
Haal de trailer al van de bokken. Zorg ervoor dat alle afsluiters dicht staan.
Zorg dat je op de lierdag zelf ruim op tijd op de haven bent.  Je helpt bij het lieren van de boten voor en na jou op de inschrijvingslijst.
Zorg voor voldoende hulpkrachten en hulpmiddelen (o.a. lijnen).  
Tijdens het lieren op de helling is je schip gezekerd zodat het niet van de trailer kan glijden.
Tijdens het lieren bevindt zich niemand op, naast of achter het schip. 
Aan de steigers langs de helling zijn tijdens het lieren geen andere schepen afgemeerd.
Zodra de spiegel van het schip het water raakt mag een stuurman aan boord gaan om het schip van de trailer af te geleiden. 
Op het moment dat het schip vrijkomt van de trailer, is het ideale moment om de diepte van je trailer te markeren. Breng een merkteken aan op de waterlijn, zodat je in het najaar precies weet hoe diep je trailer het water in moet.
Meer het schip af in de eigen box.
Volg de aanwijzingen van de lierbazen stipt op.

Terug naar het formulier.