Header image wsv1

Kort verslag zeilwedstrijd 20 september 2020

Zeilwedstrijd 20 september 2020

 

Prachtig weer: onbewolkt en windje 3 met soms 4. De voorspelling was prachtig en de vooruitzichten derhalve vol verwachting. Met zes equipes togen we goedgemutst naar de Kraaijenbergse plassen. Omgekeerd starten, want noordoosten wind, om de rode naar de tweede groene en van daaruit in een rak naar de gele boei, want noordoosten dus halve wind! Joep had Bastiaan mee, wel jammer dat Bastiaan zo een stijve nek kreeg van het omkijken naar de achtervolgers, maar Joep was niet van plan zijn goede start om te zetten in verlies en ging dan ook als de gebruikelijke  speer. Je zou haast gaan denken “ dat moet hij vaker gedaan hebben”! Emiel zette een stevige achtervolging in en finishte iets meer dan 10 minuten later. Ook dat was een prima resultaat!

Daarna een hele tijd niets om vervolgens drie boten te ontwaren: twee maal Polyvalk en eenmaal Centaur wisselden regelmatig onderling van positie. Vraag niet hoe dat kan, mogelijk vonden Joost en Dries dat zij hun appjes” hoho die laatste plek is voor mij !” gewoon gestand wilden doen,   hield Gerard wel van wat gezelschap en moet ik nog wat op het ronden van boeien met aangelegde boten oefenen. In ieder geval was er sprake van een ‘zinderende’ slotrace waarbij Gerard er in slaagde Gompie nèt voor te blijven.

En de damesboot, Henriette en Saskia, waar zijn zij geëindigd? Tsja om te eindigen moet je wel eerst starten, bekijk het maar met  die omgekeerde startbeweging, wij gaan op geheel eigen wijze wat slagen in de rondte maken!

quiz-paul

Uiteindelijk was er nog een korte quiz, na een paar inleidende vragen over hoe je snel je je boot naar de galemiezen kunt helpen door te denken dat die ander je wel voor laat gaan, was er één serieuze vraag: wat is een komaliewant?

 

Helaas beschikte  geen der deelnemers zelf over voldoende kennis om deze vraag zonder hulplijn te kunnen beantwoorden. En zo kan het gebeuren dat een heerlijk middagje zeilen uiteindelijk zonder winnaar eindigt  maar wel een zeer voldaan gevoelvol de deelnemers achterlaat. Want het was gewoon een heerlijke middag!

En voor de niet deelnemers: zie de foto’s op de app en site met dank aan Bastiaan, Joep en Saskia!

 

Paul van Lieshout

Onderlinge zeilwedstrijd 12 07 2020

Verslagje van de zeil / drijfwedstrijd op zondag 12 juli 2020, Elsemiek en Ingrid

We hadden ons in een onbewaakt ogenblik opgegeven om een wedstrijdje te organiseren. Vol goede moed hadden we het plan opgevat om een echte baan uit te zetten op de Kraaij. Hemmie had de ballen al opgepompt en klaargelegd. Echter de wind, of liever het gebrek aan wind, dwong ons een andere koers te varen..

We besloten een alternatieve competitie te organiseren op de Maas. De opkomst was een verrassing…Wonder boven wonder hadden we een veld van maar liefst 8 boten: Elsemiek en Nico, Maurits en Brigitte, Paul in zijn eentje, Joep ook alleen, Sjef en Jeanne, Gerard alleen ,Dries en Joost en Ingrid en Sylvia.

Alles behalve een buitenboordmotor mocht worden ingezet om vooruit te komen. Windkracht 0, 1 soms 2 ,uit alle richtingen. Voor, aan, half, ruim… alle koersen hebben we gehad. Jammer genoeg duurde het net te lang om de hoogspanningsmasten te halen. Dus precies na een uur heeft Elsemiek de toeter weer gehanteerd en moesten we rechtsomkeert. 

De uitslag van de dobberpartij was:

 1. Gerard, 2 Ingrid, 3 Joep, 4 Maurits, 5 Sjef, 6 Elsemiek, 7 Paul en 8 Dries.

De bedoeling was om nog een tweede helft te varen maar die bewaren we wel voor een volgende keer.. De derde helft, op het terras, was, nu de bar weer open mocht, ook heel gezellig .

Wij hebben het ondanks de rare omstandigheden erg naar onze zin gehad en hopen op een iets winderiger volgend wedstrijdje..

Groeten van Elsemiek en Ingrid

 

 

Eerste zeilwedstrijd in Coronatijd (21-6-2020)

Verslag: Maarten Verlinden

Het terras blijkt rond eenen aardig gevuld, met anderhalve meter natuurlijk!

 We gaan lekker op de Kraaij zeilen en starten om 14.00 uur. Er varen drie 16m2en mee: Bas en Rik, Huub Pernot en zijn vrouw en Thijs en Lisanne. Verder drie polyvalken: Aemiel  in zij eentje, Dries en Joost en in de derde Valk Sjef en Jeanne. Maurits en Brigit varen met het enige zeiljacht en tot slot twee houten Valken: Ed en Tonnie Bours in de Valk 189 en Joep en Maarten in de 581(tevens het start-, verslag- en finischschip).  Negen boten dus.

 Het is prachtig weer met een lekkere zuidzuidwesten bries van een knoop of 10. Bij de start voor het clubgebouw van Aeolus zijn Bas en Rik, met de versgelakte en roemruchte Vlerk  en Ed en Tonnie met de Valk 189 er als een speer vandoor. Deze twee schepen hebben elkaar de afgelopen decennia al heel wat keren op het water ontmoet! Het juryschip moet  (letterlijk) alle zeilen bijzetten om het duo bij te halen. Om de oostboei gaat het bijna bezeild aan-de-wind met een lekker gangetje richting de boei bij Ceulemans. De overige boten volgen, redelijk dicht bij elkaar, op enige afstand.  De twee Somers-16m2en blijven mooi bij elkaar in de buurt en  in de tweede ronde verandert er niet zoveel. Rik en Bas moeten de Valken (op het aandewindse rak) laten gaan, maar finishen ruim voor de overige boten. Sjef en Jeanne, onze regerende clubkampioenen, hebben we niet meer zien finishen… Mogelijk hebben zij, genietend van hun nieuw setje zeilen,  teveel omhoog gekeken en zo een boei over het hoofd gezien.

 Het was lekker om weer eens ouderwets (na al die Corona-ellende) met elkaar op de Kraaij een potje te zeilen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag zeilersoverleg 7 feb 2020

Zeilersavond, verslag 

vrijdag 7 februari  2020 door    Joep Ratering Arntz

Een goed gevulde tafel met zeilers (16 á 17 in totaal) om de plannen voor komend zeilseizoen te bespreken. Maarten ontbreekt vanwege blijde familiaire gebeurtenissen (‘s-middags is zijn tweede kleinkind geboren). Joep en Maurits nemen de begeleiding van de avond voor hun rekening.

We evalueren de gang van zaken van vorig seizoen en zetten van daaruit de lijnen voor komend seizoen uit.

 Een jaar geleden is er een vergelijkbare avond geweest, waarop allerlei ambitieuze plannen zijn neergelegd. Tijdens het jaar moesten we constateren dat uitwerking daarvan toch niet echt van de grond is gekomen. Maar dat heeft zeker niet geleid tot ontevredenheid over het afgelopen jaar.

 Conclusies over afgelopen seizoen:

 • Er is de laatste jaren afscheid genomen van het fanatieke wedstrijdelement. Dat is de gezelligheid ten goede gekomen en heeft ook voor mensen een drempel weggenomen om deel te nemen.
 • De variatie van heel verschillende ‘samen-zeil-momenten’ wordt op prijs gesteld.
 • De tocht over de Maas naar het terras in Grave (de winnaar geeft een rondje) werd zeer gewaardeerd.
 • Maar ook de meer wedstrijdachtige bijeenkomsten op ons mooie vaarwater de Kraayenbergse plassen scoorden hoog.
 • En de SW- start wedstrijd georganiseerd door Willem zouden we er ook heel graag inhouden.

 Al met al een positief beeld, wat de conclusie rechtvaardigt:

 • dat de basis van de huidige opzet prima is.
 • Dat vooraf heel ambitieuze plannen maken niet echt werkt, beter om die tijdens het jaar ter plekke uit te werken.

Ideeën voor het komend seizoen:

 • Het is voor (nieuwere) deelnemers prettig als tijdens de briefing duidelijk de uitgangspunten voor de tocht goed worden toegelicht. Denk aan zaken als: opzet van de tocht, weersverwachting, starttijd, geluidssignalen, start- en finishlijn, baan, aantal ronden, hoe worden tussentijdse wijzigingen gecommuniceerd. Ook kunnen in aansluiting op deze briefing afspraken gemaakt worden over eventuele ‘sleepjes’ naar de startlijn.
 • Bij sommigen is er behoefte om door de weeks ook wat samen te sparren. Hiervoor zouden we aan kunnen haken bij de woensdagavondwedstrijden op de Kraaij. We gaan checken of die dit jaar weer georganiseerd worden. Zo ja, dan kan onze WSV zeilers app gebruikt worden om af te tasten of er meer gegadigden zijn om mee te doen.
 • Maurits brengt het idee in voor een gezamenlijke activiteit op onze Verenigingsdag op 13 juni van zeilers en motorboters van M&W: Een tocht over de Maas naar Cuijk (lunch mee) voor een bezoek aan het museum in de kerktoren over de Romeinse brug en meer, zie https://www.museumceuclum.nl/. Daar blijkt zeker animo voor. Goed om iets samen met de motorboters te organiseren.
 • Een vraag of er ook animo zou zijn voor een wat langer durende gezamenlijke activiteit (zoals vroeger: weekend weg), wordt als volgt uitgewerkt: Er komt dit jaar mogelijk een Federatieweekend in Gennep. Een week eerder (tijdens onze Verenigingsdag) zouden we kunnen checken of er M&Wzeilers zijn met tijd en zin om daar gezamenlijk naar toe te gaan.
 • Dan m.b.t. de wellicht wat lange zomerstop: De gezamenlijke zeilers app biedt tegen die tijd mogelijkheden om te checken of er nog genoeg zeilers in het land zijn om nog een extra zomertocht te organiseren.

Afspraken

Ook voor komend zeilseizoen willen we weer zoveel mogelijk inzetten op de “adoptie” van de verschillende zeiltochten door verschillende koppels. Tijdens het overleg is een lijst rondgegaan waarop op de verschillende data kon worden ingetekend. Vier wedstrijden zijn daarmee al geadopteerd: 17 mei Ingrid en Elsemiek30 aug Leo van Os; 20 sept Paul; 11 okt Gerard. Nog in de aanbieding zijn dus: 19 april (opening vaarseizoen); 13 juni (Verenigingsdag) en 12 juli. Assistentie bij de organisatie is altijd beschikbaar!

 Als afsluiter geeft Maurits een toelichting op onze recent weer ‘opgepluste’ website. Onder het kopje ‘zeilen’: alle info over de wedstrijden en verslagen. Onder het kopje ‘communicatie’ zijn ‘links’ geplaatst om door te schakelen naar allerlei voor alle watersporters interessante websites (windvoorspellingen; waterstanden; sensationele filmpjes, etc.) .

Onder het genot van een drankje waren er, met dank aan Thijs, ter afronding van de avond nog mooie drone-zeilfilmpjes te zien van een zeilmiddag op de Maas.

We kijken terug op een gezellige en zinvolle avond en met misschien wel de meest belangrijke constatering daarbij: het zeilseizoen komt gelukkig weer snel dichtbij !!!

 

 

 

Onderlinge zeilwedstrijd 13 oktober 2019

Onderlinge zeilwedstrijd 13 oktober 2019
Ondanks (of dankzij…) het gemopper van de wedstrijdcommissie over de matige deelname van sommige zeilleden (die tijdens onze zeilersavond in februari bijna overenthousiast allerlei voorstellen deden!!) staat het terras van onze fraaie haven aardig vol met deelnemers aan onze zevende (!) onderlinge zeilwedstrijd. Terwijl de motorboten er alweer uitgelierd worden, briefen de zeilers en we besluiten gezamenlijk om de boei vandaag op het marktplein van Grave te leggen.
De start is redelijk informeel en ons talent van dit seizoen (Sjef met zijn dochter Jeanne) schiet er als een speer vandoor. Maar we hergroeperen en de vloot van zeven boten vaart eensgezind en als een wit-bruin lint richting Grave. Er staat een constante zuidelijke wind, waardoor Grave bezeild lijkt, zowel heen als terug. De zon komt er regelmatig bij en het is ongewoon warm voor de tijd van het jaar; bijna 25 graden. De zalmschouw, met haar traditionele fraaie en bruine tuigage, kan minder hoog lopen dan de Valken, Jouet en Centaur, maar Bart en zijn zeilmaat Jesse weten te voorkomen dat ze een klap over bakboord moeten maken en blijven aardig bij. Het veld wordt, zoals wel vaker, gedomineerd door Valken, waaronder (vrij naar Wim ) ook de bloeddorstige Blue Tempo. Paul, in zijn getunede Centaur, durft het alleen aan en ook Gerard, in zijn fraaie 81, kan het makkelijk zonder bemanning. Maurits’ jacht wordt, zoals gebruikelijk, bemand door de geconcentreerde en altijd racehandschoenen dragende Brigitte. Maar de vlagen zijn soms ongekend hard; meerdere malen zien we een schip op één oor vechten tegen ‘uit het roer lopen’. Maar deze ervaren rivierzeilers kennen de klappen van de zweep en de grillen van de wind die als een ratelslang tussen de bomen door meandert.
We leggen in Grave aan en ons terras met zicht op de Maas (en de boten) zit helaas vol en ook op de markt is geen buitenplek meer te vinden. Zo kan het gebeuren dat de harde zeilkern van WSW Maas &Waal aan de stamtafel van De Gouden Leeuw het glas heft en proost op het volgende zeilseizoen.
Met een Straffe Hendrik in de benen worden de zeilen gehesen en met een Lemans-start stuiven we richting Heumen. De bloeddorstige Valk laat zijn rode zeil naar beneden en ziet de schuimkraag van de uiterst snel zeilende Gompie (van Paul) naderen; die Paul gaat echt hard de laatste tijd! Kort daarachter de prachtige witte en bruine zeilen van de rest van de vloot, fraai afgetekend tegen een donker dreigende regenbui.
In Heumen is vast nog gezellig nagekaart en nogmaals geproost; ik mocht daar helaas niet bij zijn omwille van andere verplichtingen…
Het was weer een fraaie versie in een reeks van zeven. Volgend jaar wat Joep en mij betreft zo verder en tijdens de aanstaande ALV zullen wij verslag doen en de gebruikelijke beker uitreiken aan onze nieuwe clubkampioen!
Maarten

Onderlinge zeilwedstr april 2019

onderlinge-zeilwedstr-april-2019.pdfx

Verenigingsdag WSV Maas&Waal, Zaterdag 9 juni 2018,

Onderlinge zeilwedstrijd

Op deze zonnige zaterdag met een licht briesje van 2 tot 3 Bft, werd iedereen gastvrij op het terras ontvangen door Betsie, John en Carolien met koffie en gebak.
Om 10:15 was de schippersmeeting op de kop van onze haven. Er meldde zich een mooie groep goed gemotiveerde zeilers en er gingen zo’n 13 boten van start. Maarten Scherpenhuijzen melde zich voor de supervisie van de startprocedure. Bart met zijn Zalm schouw voer inmiddels al over de startlijn maar helaas naar de verkeerde kant en wij hebben hem daarna niet meer terug gezien.

Er werd gestart met verschillende starttijden op basis van de SW handicap voor de verschillende type boten. Maarten en Jaap stelden vast dat de startprocedure op de seconden nauwkeurig verliep maar dat veel boten moeite hadden om op het exacte moment bij het startsignaal de startlijn te passeren. De snelle starters konden daar al hun eerste voordeel mee halen.

Nadat iedereen gestart was kroop het zeilersveld al snel ineen en werd er een waare titanenstrijd gevoerd om de beste positie. Mede doordat windkracht en windrichting sterk varieerde wisselden de onderlinge bootposities voortdurend, soms in een berekend voordeel maar veelal ook in een willekeurig nadeel. De snellere zeilboten (of wellicht betere zeilers?) namen al gauw plaats in de voorste posities.

En zo wist Thijs en maat, zijn 16m2 bij het eindsignaal om 13:00 uur, op de eerste positie te manoeuvreren. Een prachtig resultaat met als prijs een eervolle vermelding (& straks de beker op onze ledenvergadering) en een uitnodiging om de eerst volgende zeilwedstrijd te organiseren. Daarbij zal zijn boot promoveren naar een hogere klasse van 16m2 Toer naar 16m2 NAT. 

Op de 2e plaats konden wij een Valk noteren met de jeugdige zeiler Tonny de Boer en zijn vader Ed. En als derde meldde zich Ingrid Bakker met haar museale 16m2. Ingrid’s subtiele stuurmanskunst was menigeen al opgevallen. En met algemene bijval werd vastgesteld dat deze stuureigenschap wel zeer goed past bij een bestuurlijke functie bij Maas & Waal. Wellicht is het voor onze watersportvereniging goed, net zoals voor een ‘Amsterdamsche burgervader’, om eens aan te koersen op een vrouwelijke voorzitter.

Gompy, de Centaur van Paul voer met aan boord wedstrijdzeiler Joep naar een mooie vierde plaats en liet zijn concurrent Flierefluiter (9e) verachter.
Wellicht was deze zeiler net zoals vele anderen teveel afgeleid door een meevarend sereen roeibootje met stuurvrouw en een prachtige hond op de voorplecht. In ieder geval belande Bas en Hans (16m2) hierdoor pardoes op de 6e plaats verachter Maurits en Brigitte (5e). Vervolgens plaatste zich Emiel en Letty (Polyvalk) die samen nog eens even goed de ‘loef wijkt voor lij regel’ gaan bestuderen. Daarna melde zich Ton met fokkenmaat Henriëtte (Valk).


Sjef met echtgenote Ciel maakte het, met hun Polifinario (Polyvalk), wel heel erg bont. Om niet hun positie te verliezen gingen zij in de laatste seconden niet overstag maar stuurde hun boot pardoes recht op de Maasoever. Gelukkig was er snelle hulp van Jaap met zijn antieke pondje en Bert Kokke aan boord. Bert gooide de volle tros precies goed naar Sjef waardoor hij en Ciel ternauwernood van een verschrikkelijke verdrinkingsdood konden worden gered. Uiteindelijk zijn zij door het heldhaftig optreden van Bert Kokke met de schrik vrij gekomen en hebben hun 8e positie behouden.

Vervolgens zijn ook Emma met compagnon in hun Sophi (16m2), Leo van Os en Dries Bossers (Polyvalken) de haven in gedreven. En als laatste zwarte schaap konden wij notuleren Ronald en Bram met hun boot “De zwakste schakel”. Ronald graag geef ik je een goed advies; Pak de volgende wedstrijd Joep in zijn kraag en maak hem jouw fokkenmaat. Succes verzekerd. En ik heb dan wellicht ook weer een kansje!

Maarten en Jaap bedankt voor jullie enthousiaste assistentie.

En verder wens ik alle een behouden vaart,   Willem van Iersel

Definitieve uitslag:

[1]       Thijs en maat, zijn                                  16m2
[2]       Tonny de Boer en zijn vader Ed            Valk
[3]       Ingrid Bakker met haar museale         16m2.       
[4]       Paul en Joep                                           Centaur
[5]       Maurits en Brigitte                                 Jouet Calife
[6]        Bas en Hans                                          16m2
[7]      Emiel en Letty                                          Polyvalk)
[8]      Ton Klaasje, fokkenmaat Henriëtte       Valk
[9]      Sjef met echtgenote Ciel                        Polyvalk
[10]      Willem en Freek                                    Centaur
[11]      Emma en compagnon                         16m2
[12]      Leo van Os                                            Polyvalk
[13]      Dries Bossers                                       Polyvalk
[14]      Ronald en Bram                                   Schakel

[

ZeilersoverlegĀ  Maas en Waal , 2 febr 2018

Inventarisatie wensen en ideeën mbt zeilwedstrijden / gezamenlijk zeilen M&W.

Aanwezig: in totaal 21 personen.

Een korte weergave van hetgeen er in ontspannen sfeer over tafel is gegaan:

Basisidee voor aanpak seizoen 2018:

Iedere eerste zondag van de maand een gezamenlijke zeilactiviteit. Wedstrijdcommissie maakt een data-lijstje. Diverse zeilers adopteren de organisatie van een zondag, zoals Wim, Maurits en Ton afgelopen 2 seizoenen deden.Deze drie hebben aangegeven dit ook voor 2018 weer te willen doen. Andere gegadigden kunnen zich aanmelden bij de wedstrijdcie. Over het algemeen kunnen de aanwezigen ermee instemmen als de SW doorrekeningen bij de reguliere onderlinge wedstrijden achterwege gelaten worden.

In deze serie onderlinge zondagsactiviteiten kunnen zowel wedstrijdachtige  als toerachtige activiteiten worden georganiseerd. Overige genoemde ideeën: admiraalzeilen, achteruitzeilen , Optimistenzeilen.

De wedstrijden met SW-start worden wel op prijs gesteld. Wim geeft aan dat hij er wel twee per jaar wil organiseren.

 Voor de Verenigingsdag is het wel leuk om er een wedstrijdelement in te houden (1 of 2 wedstijden op die dag; met SW-start òf met reguliere start en SWverrekening achteraf). Als we uiteindelijk toch 2 of 3 officiële wedstrijden per jaar hebben, kan de beker weer uitgereikt worden. Ton is bereid het eventuele blijvende SW doorrekenwerk van Joep over te nemen. Als we toch met SW doorrekening doorgaan, dan zouden we als vereniging  eigen aanpassingen aan de SW toekenning kunnen/moeten doen (minder handicap voor zeilers die vaak winnen).

Als communicatie middel wordt voortaan een GroepsApp “M&W zeildagen” ingezet. Deze is al tijdens de bijeenkomst door Emma opgezet. Doel: mededelingen over de aankomende activiteit en korte reactie wie er mee doet. Mocht deze App ‘dichtslibben’ wegens overactief communicerende leden, dan kan er daarnaast nog een “sociale zeilersApp” aangemaakt worden.   Deze App (of de eventuele ‘sociale App’) zou ook gebruikt kunnen worden om op korte termijn afspraken te maken om samen te gaan zeilen op andere dagen. (“ het wordt morgenavond mooi zeilweer. Wie heeft er zin in een gezamenlijk tochtje naar Grave”?)

De bijeenkomst werd afgesloten met mooie zeilbeelden onder het genot van een drankje.

 Groet, Joep

 

 

 UITNODIGING 

Zeilersavond vrijdag 2 feb 2018, aanvang  20.30 uurwedstrijd-01-10-17-12

Beste zeiler/ster van Maas & Waal,

Zoals aangekondigd op de ALV organiseren wij op 2 februari aanstaande een ‘zeilersavond’ voor alle (aspirant) leden die het komende seizoen willen deelnemen aan zeilactiviteiten van onze vereniging.

 

 

Met het oog op….

Gezamenlijk zeilen en samen opvaren is volgens ons stimulerend om met regelmaat lekker het water op te gaan, leuk en ook leerzaam om met de wind zo veel mogelijk uit je eigen boot te halen en als het zo uit komt met een ander mee te zeilen.  

De afgelopen tien jaar hebben we de onderlinge zeilwedstrijden georganiseerd en op deze avond  willen we inventariseren welke ideeën jullie hebben om deze activiteiten nieuw leven in te blazen.

 

Ideeën en wensen delen

Zo spelen wij met de geachte om bijvoorbeeld alleen op de Verenigingsdag (twee) wedstrijden (op SW-basis) te organiseren en de overige wedstrijden op een vaste dag (1e zondag van de maand) te varen en dan zonder tijdwaarneming en klassement. Maar er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden en wij vragen jullie om daar over na te denken en je ideeën op deze bijeenkomst met ons en elkaar te delen. Op basis van de resultaten van deze avond gaan we een programma voor het komende vaarseizoen maken.

Beelden zeggen meer dan…

Na dit overleg is er gelegenheid om zeilfoto’s of filmpjes te tonen via de laptop en beamer die zullen klaarstaan. Dus als je nog materiaal hebt; zet het op een stick en neem deze mee!

En dan is natuurlijk de bar open om gezellig de voornemens voor het komende seizoen te bespreken onder het genot van een goed glas!

Graag tot vrijdag 2 februari vanaf 20.30 uur!

Met zeilersgroet,   Joep, Maurits en Maarten

Als wel belangstelling hebt, maar verhinderd bent, laat dit dan s.v.p. weten (evt. met jouw eigen  ideeën en wensen voor het komende vaarseizoen).  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verenigingsdag 2017 zeilwedstr

uitslag-10-jun-2017Verenigingsdag WSV Maas&Waal     10 juni 2017     Onderlinge zeilwedstrijd

 

Het is en fantastisch mooie ochtend en het belooft een fraaie zeildag te worden; veel zon en een zuidwesten windje van zo’n tien knopen. We worden in ons gerenoveerde maar nog niet  geopende clubhuis ontvangen door Betsie met heerlijke taart en koffie.

Er hebben zich 17 boten aangemeld met deelnemers van 10 tot 74 jaar! Twee zeiljachten zijn van de partij en de overige boten zijn open.

Na de briefing vertrekken we in optocht richting Kraaijenbergse plassen waar om 11.10 uur de startprocedure begint. De meeste boten lijken toch verrast door het startsein want het duurt enige tijd voordat de eerste boot daadwerkelijk over de startlijn vaart. Al snel vormt er zich een kopgroep, bestaande uit drie houten Valken: Ed Bours, die vroeger ook altijd voor in het veld te vinden was en met wie ondergetekende in de jaren 80 menig duel uitvocht, laat zien dat hij zijn vaardigheden niet verleerd is en zeilt met zijn zoon Tonnie al snel op kop. De wedstrijdcommissie, die buiten mededinging meevaart, moet geruime tijd genoegen nemen met een tweede plek. Thijs Verlinden, een gezworen 16m2-zeiler, volgt op de voet met de Valk van zijn vader; hij zeilt voor het eerst met Lisanne in de Valk!

Vanuit het peloton ontstaat een tweede groep met voornamelijk zestienkwadraten: Bas en Hans  in de roemruchte Vlerk, aan de bovenzijde onlangs fantastisch gerenoveerd; Ton en Henriette met de Bert Kokke-Valk, voorzien van een smetteloos wedstrijdgrootzeil van nummer drie van Nederland (de 884); Emma en Alex met hun zeer fraaie basaltblauwe 16m2, voorzien van een hagelnieuw Molenaar wedstrijdtuig en, last but not least, Daan en Nikee, ook in een Alberda-16m2 met eveneens een fraai nieuw tuig. Er wordt hier met het mes op het dek gestreden!

De achtervolgende groep bestaat voornamelijk uit Polyvalken: de oudste maar misschien wel de fraaiste, de staalblauwe Valk van Thomas en Nicolle; de moderne polyvalk van Dries, die dit keer alleen vaart; Leo en Wilma, sterk varend en Sjef en Lambert in de Polifinario. Drie vreemde eenden in de bijt, die goed meekomen met deze valken: de Centaur van aspergespecialist Wim; de lichtgroene Centaur met verbeterde trim (het heeft effect!) van Paul; de roemruchte Friendship van Bas Kortmann en clubkampioenen Maurits&Birgit in hun snelle jacht. Voor de bezemwagen treffen we nog het jacht van Jan Hubers, samen met Marcel Caerteling en aanhang, druk in discussie over het tuigage, wat kennelijk niet goed functioneert (zo gaat dat; het ligt altijd aan de boot?).

Op het laatste kruisrak weet Joep de 189 van Ed toch nog achter zich te krijgen, maar met de finishlijn in zicht weet Ed door een slimme demarrage Joep toch nog op achterstand te zetten. Ik zal de teksten die ik als bemanning uit de mond van de verslagen stuurman mocht aanhoren maar niet op deze plek herhalen?.

Nadat de laatste boot gefinisht is varen we gezamenlijk terug. De Kraaijenbergse plassen werden deze ochtend gedomineerd door deze sportieve zeilers van Maas&waal. De plas wordt nu ingenomen door dagjesmensen, die met hun motorjachtjes in een ronkende file de plas opkomen en met enige verbazing naar deze sliert zeilboten kijken.

We genieten gezamenlijk een heerlijke lunch en veel zeilers maken zich op voor de roeiclinic bij DDP!

 Maarten

 

uitslag-10-jun-2017

Onderlinge zeilwedstrijden Maas en Waal 2017

De eerste onderlinge zeilwedstrijd van 2017 werd gevaren op 23 april en het werd ook gelijk een echte wedstrijd! Het was één doorlopende nek aan nek race tussen verschillende rivalen. Spanning en sensatie op de Maas. Twee rondjes van de hoogspanningsmast bij Heumen tot hoogspanningsmast bij Overasselt. Een mooie Westen-, Noordwestenwind, bij de start zo’n 2,5 BF gedurende de wedstrijd aantrekkend tot 3. Registratie door Windfinder laat zien dat daar nog vlagen tussen zaten tot 4 BF.

Terwijl het een half uurtje voor de start nog regent, trekt zodra wij inschepen de hemel open: Maas en Waal trapt het zeilseizoen af onder een goed gesternte. Prima weer om ca 2 uur lang lekker zeilend met elkaar te sparren.

Zoals gezegd: in een nek aan nek race. Direct na de start gaan Wim en Maurits lange tijd met elkaar in de slag om de koppositie. Wim vaart zich aan het eind van het eerste rak los en geeft die voorsprong in het volgende voordewindse rak en de hele volgende ronde niet meer prijs. Maurits is dan in een volgende nek aan nek race verwikkeld met Dries (met voor aan aantal aanwezigen een oude bekende als gastfokkenist, Welkom Frank!). Zij houden deze strijd de hele wedstrijd tot de finish vol. Uiteindelijk moet Dries daarbij toch het hoofd buigen.

Denk niet dat het in het verdere veld vervelend was, want zelfs in de achterste regionen wordt op het scherpst van de snede gestreden: Ton (met als gastfokkeniste Henriëtte) en Paul wisselen stuivertje om de posities achter in het veld. Ton komt daarbij het eerst over de finish, maar de SW doorrekening achteraf is onverbiddelijk: Paul wint die laatste race.

Daarnaast was de wedstrijdcommissie in het veld aanwezig. Zij zorgde voor exacte start- en finishtijden. Wat leidde tot de volgende uitslag: 1 Wim, 2 Maurits, 3 Dries, 4 Paul, 5 Ton, 6 wedstrijdcommissie. Bekijk ook de foto’s op de site

Tot 14 mei, voor de tweede onderlinge!

Wedstrijden 2016

 

Onderlinge Zeilwedstrijden Maas en Waal seizoen 2016

 Door: Joep Ratering Arntz

Dit seizoen konden er 5 van de 6 geplande wedstrijden doorgaan. Wegens slecht weer moest alleen de seizoensopener afgelast worden en de laatste wedstrijd moest een weekje worden uitgesteld. Het aantal deelnemers liep uiteen van 5 schepen tot maar liefst 12 schepen bij de laatste door Wim georganiseerde wedstrijd. In totaal deden er 19 verschillende schepen mee bij de wedstrijden. Er vanuit gaande dat er veelal 2 man/vrouw aan boord zijn, kan toch gesteld worden dat het bereik van de onderlinge wedstrijden onder de zeilers van de vereniging goed is.

Per wedstrijd

 • 24 april:  Slecht weer; wedstrijd afgelast. Maar de borrel ter opening van het vaarseizoen laten we ons niet ontgaan.
 • 22 mei:  Zuidwestenwind. Wedstrijd naar de hoogspanningsmasten bij Overasselt en terug. Scherp varen blijkt belangrijk voor een goede classificering. Voor de koppositie wordt een zware strijd geleverd tussen Wim en Maurits. De laatste pakt op het laatste stukje voor de finish net 3 seconden voorsprong. Spanning en sensatie op de Maas.
 • 11 juni: Verenigingsdag: 8 deelnemende schepen. Voor verslag zie verenigingsdag.
 • 10 juli: Wedstrijd op de Maas. Helaas zijn de aantekeningen tbv een wedstrijdverslag zoekgeraakt. De uitslagen gelukkig niet.
 • 28 augustus: Organisatie in handen van Maurits.  Wedstrijd op de Maas. Met zeer vlagerige, harde wind, pal uit het westen.  Erik Kersten is wijs en draait terug de haven in. De aspiranten Wouter en Wim Nijhuis gaan het gevecht aan in hun Schakel. Bas en Rick zijn oppermachtig deze wedstrijd: zij nemen gelijk de kop en bouwen een stevige voorsprong op die ze niet meer uit handen geven. Ton en Leo blijven met de Klaasje in de achterste regionen. We tekenen uit hun mond als verklaring op: “de boot had geen zin”. Kan een keer gebeuren, toch?
 • 11 september: slecht weer, afgelast, weekje uitgesteld.
 • 25 september: Prettig windje, 2 a 3 BF uit het Zuiden. Een SWhandicap-wedstrijd georganiseerd door Wim. Een complete wedstrijd : Briefing op het havenhoofd, terwijl de langzaamste boot (de Zalmschouw) al mag starten. Een geautomatiseerde startvlag, pion- en toeter signalen; maar liefst 12 deelnemers; met een prijsuitreiking op een zonnig terras na afloop. De formule van zo’n wedstrijd op handicap blijft leuk. Ieder zijn eigen starttijd (langzame schepen als eerste; snelle schepen starten als laatste om aan hun inhaalrace te beginnen. Als de afgesproken tijd voorbij is zou iedereen in principe op één lijn moeten liggen. De praktijk is uiteraard weerbarstiger. Als het eindsignaal klinkt, laat de volgorde onmiddellijk zien hoe ieder het gedaan heeft ten opzichte van de andere deelnemers.

 Uitslagen


Knipsel uitsl 2016

 

Als je goed naar het schema kijkt zie je dat er bij de gehanteerde (Oostenrijkse) puntentelling in wedstrijden met veel deelnemers relatief veel punten te verdienen vallen. Maar dat er ook door gewoon heel vaak mee te zeilen veel punten bij elkaar te sprokkelen zijn. Er blijken meerdere wegen naar  Rome (de uitslagenlijst) te leiden. Dus zeil mee, zeil mee: een plaats in deze M&Wlijst (zie overzicht) is voor iedereen bereikbaar:

 Voor volgend jaar geldt: weer nieuwe kansen voor iedereen.

Alvast een goed zeilseizoen toegewenst !

______________________________________________________________________________________________________________________