Verslag zeilwedstrijd 24 sept. 2023

De wind- en weersverwachting beloofden veel goeds en zo pakte het ook uit. Al in de vroege ochtend was ik met Toontje op de Kraaij om drie boeien uit te leggen voor een ’Olympische baan’. Met zijn motorschip FL Cruiser zou hij later als startschip actief blijven met ook Ingrid aan boord voor de startprocedure, finish-registratie en na afoop het ophalen van de boeien. Ton Gelsing besloot ook op te stappen om als fotograaf met zijn camera het veld fraai voor de lens te krijgen.De laatste wedstrijd van het seizoen was voor alle deelnemers en supporters een sportief feestje. Met uitzonderlijk fijn zeilweer met 10 – 15 knopen ZZW wind keek iedereen uit naar de start.  

De korte en overzichtelijke baan hebben we drie keer gevaren. Die overzichtelijkheid op papier bleek op het water toch lastig. Tijdens de eerste ronde was het voor de meeste deelnemers echt speuren naar de locatie van de boeien 1 en 2. Voor hen handig dat ik toen nog voorop kon gaan en hier de richting mee aangaf.  Om iedereen scherp te houden lag het startschip bij de finish verrassend aan de andere kant van de boei. 

Strak -volgens plan- om 14 00 uur startten zes van de zeven deelnemers voor hun eerste kruisrak. Dat sommigen de tien- en vijf-minuten-TOET niet hoorden lag toch echt aan henzelf, als je (te) ver van het startschip vaart kan dat zomaar gebeuren.  Voor Maarten en Joep was er een handicap van 5 minuten afgesproken. Voor hen de uitdaging om rak voor rak het hele veld voorbij te varen. Daarin slaagden ze dan ook na drie ronden met gemak.  Wat mij betreft  mogen  we deze handicap komend jaar verzwaren ;-)

dsc04655


Achterin het veld waren Elsemiek en Marcel regelmatig aan het aan het stuivertje wisselen. Bastiaan voer met vier man aan boord staedy in het middenveld. De twee jongsten hebben zich tijdens de wedstrijd in het vooronder kennelijk zo goed kunnen vermaken dat ze pas na de finish -met hun blote voetjes in het water- vrolijk aan dek vertoonden.  Voorin in het veld bleek Emile samen met Lettie uiteindelijk niet te kloppen. In de laatse ronde liepen ze als een speer uit op de rest van het veld.  Emile: ‘’Jaja, die oudjes tellen nog mee ! ’’ Thijs miste in het laatse kruisrak de slag om de derde plaats. ’Buitencategorie’ Maarten en Joep konden voluit hun kunsten vertonen met trapeze en spinnaker, zij kwamen nipt als eerste over de finishlijn.

Uit het schema (met alle egards voor Ingrid!) lees je per ronde het wedstrijdverloop.  

 

Deelnemers                                Positie ronde 1 - 2 - 3      Finishtijdstipknipsel-24-sept-23gr

NB:  Zie binnenkort ook de serie foto's van Ton in het  fotoalbum

Organisatie en verslaglegging,

Maurits van Ravesteyn

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zeilwedstrijdverslag 25-6-2023

 

Ingrid en Elsemiek bedenken verschillende opties voor de wedstrijd van vandaag en afhankelijk van het weer is gekozen voor een baan op de Maas. Immers prachtig weer Z-2bft met windstoten van 4 bft voorspeld.

Veel zeilers denken daar echter anders over en vertrekken al dan niet met koelbox naar de Kraai en er zijn afzeggingen wegens verjaardagen, zonnesteken of onbekend.

Tegen 13.00 uur zijn we met maar liefst twee boten en omdat het de mooiste 16m2 boten van de haven zijn, besluiten we toch te gaan varen. Bas met Sander (Kocken!) en Ingrid met Elsemiek (Ingrids boot natuurlijk!). Nadat het organiserend comité Bas bij de start voor heeft laten gaan, kruisen we met grote slagen naar de hoogspanningskabels (zonder ballen). Ingrid en Elsemiek speren er vandoor en laten Bas en Sander eenzaam achter bij de brug.

Na het keerpunt denken we voor de wind terug te kunnen, maar niets is minder waar. Met halve maar meer nog aan de wind en zelfs nog een paar slagen door Bas komen we weer voldaan bij de haven terug: Ingrid 1, Bas 2!

Een heerlijk middagje varen!

wind-wedstr-juni-2023

Bron: Windguru

 

 

 

Verslag van de M&W-zeil-“wedstrijd” Verenigingsdag 3 juni 2023.

Omdat het verenigingszeilen deze keer onderdeel is van de jaarlijkse verenigingsdag heeft dat gevolgen voor de organisatie er van. Hans Rekers en Sjef Heijnen hebben als coördinatoren van deze editie al vroeg contact met Maurits, die het feestprogramma van die dag vorm geeft. Er wordt besloten om vroeg te starten (10 u) zodat alle zeildeelnemers rond 12 uur kunnen aansluiten bij het openingswoord voor de feestdag in het clubhuis. Ook wordt afgesproken dat de wedstrijd op de Maas, vlak voor de haven zal plaatsvinden, om daarmee aanloop- en terugkeertijd zo kort mogelijk te maken. Hans en Sjef leggen in de week voor het feest het circuit al een keer in de Maas uit, om de verankering van de boeien en de vorm van de baan te testen. Op 3 juni is Lambert al om 8:30 met zijn motorschip Brittenburg paraat om logistieke ondersteuning te verlenen en mee te helpen bij het uitleggen van de boeien. Ook zal hij als start/finishschip fungeren. De briefing is om 9:30 op het terras voor het clubhuis. Er is koffie, er zijn koekjes en er is vooral een goede sfeer. De grote opkomst van 13 deelnemende boten is ook nog eens zon- en windovergoten. Het belooft een prachtige dag te worden.

baan-3-juni-2023
Aan de hand van een aantal A4-tjes licht Sjef het geplande wedstrijdverloop toe. De veiligheid en “onderlinge hoffelijkheid” krijgen extra aandacht, vooral ook omdat het driehoekscircuit kort is (ongeveer 1,5 km) en er dus veel interactie tussen de deelnemers zal zijn tijdens het varen van de 5 geplande rondjes. Althans: de wedstrijdleiding op het startschip houdt zich het recht voor om tijdens de wedstrijd het aantal te varen ronden te veranderen, wat zal worden aangegeven met een cijferbord. Opletten en goed tellen dus!

nummering
Om 10:10 klinkt het finale startsignaal en gaan de meeste deelnemers op tijd van start (een enkeling had zijn koffie blijkbaar nog niet op en moet dus meteen een achterstand wegwerken.) Bij het eerste kruisrak naar de bovenboei 3 blijkt al meteen dat varen op de Maas heel wat meer variatie brengt dan op de Kraaij: vlagerige wind, vervelende bomen langs de kant en dan ook nog eens al die andere deelnemers op het water! Het vergt veel van de stuurlui en hun bemanning. Maar de zon maakt veel goed, het wordt al wat warmer en de wind trekt iets aan. Gerard lijkt het circuit op zijn kop gelezen te hebben want passeert de startlijn enkele keren alvorens dan toch maar stroomopwaarts
te varen. Hij bezorgt de driftig tellende “ronden-miss” Ingrid (Lamberts vrouw) aan boord van het startschip heel wat hoofdbrekens. Blue Tempo maakt de verwachtingen waar en is al vroeg in de wedstrijd onnavolgbaar weg. Zelfs het missen van boei 2 deert schipper Maarten en matroos Floris niet, want vlak voor de bovenboei realiseren ze zich deze misser, keren reglementair terug naar boei 2 en ronden deze alsnog. En dat alles zonder hun eerste positie op te hoeven geven. Chapeau! Dat team Blue Tempo onnavolgbaar is blijkt trouwens ook in de eindrangschikking, want de 5e finishlijn-passage slaan ze maar over en ze zoeken meteen het feestgedruis in de kantine op. DNF (did not finish!).
De wedstrijd om de tweede plek is er niet minder interessant door. Solist Emile weert zich goed al heeft hij zijn handen vol aan dit arbeidsintensieve circuit. Bas’ Vlerk, normaal toch een van de snelste schepen uit het veld, blijkt nog niet helemaal uit de winterslaap ontwaakt maar doet mee in de voorhoede. Net als het al jarenlang op elkaar ingespeelde koppel Joost/Thijs. En vergeet Joep en zijn dochter niet die de Aeolus weer laten zoeven naar een eerste plaats. De Boot-lui van de Sylmen sluiten goed aan bij de kopgroep.
In het peloton vallen Bas en nieuwbakken zeiler Chris in de valk Marlène op: Chris ontpopt zich vandaag als een watersporter die zijn in kano’s opgedaan bootgevoel weet om te zetten in zeil-enthousiasme en -vaardigheden. Ook Oersoep , Flierefluiter, Gompie en Maroe trotseren de toch wel ideale weerselementen vandaag met verve. Waarbij het nog vermeldenswaard is dat Gerard nog even test hoe het is om met zijn boot in kielzog van een groot binnenvaartschip terecht te komen, waarschijnlijk hoopte hij op een “slipstream”.

overzicht-zeilers-362023


De finish-volgorde:uitslag-362023

Sjef Heijnen

 

 

 

Verslag 1e (uitgestelde) zeilwedstrijd 30-4-2023

ingridOnbewolkt en een vriendelijk oosten windje; 7, 8 knopen.

We besluiten op de Kraaij te gaan varen met een startvak en een boeilijn… en het werkte! We varen ongeveer de klassieke baan op de Kraaij, met de start voor Aeolus, de eerste boei in de noordwesthoek en de zuidelijke boei bij Ceulemans. Weinig kruisrak met de heersende wind, dus twee rondes zitten er vandaag wel in.

Voor de start ligt Ingrid ietwat verwaaid tegen het strandje van de camping en probeert op te tuigen. Maurits ziet zijn val verdwijnen, maar de starter heeft geduld en als alles vaart, klinkt het 10- minutensein.

We zijn met vijf boten: Maurits en Brigitte met de Mooie Marieholm Mosa, drie polyvalken te weten Aemiel, Gerard en Wouter en Maarten. En dan het pareltje op het water deze middag: Ingrid met de 16m2, waarmee haar vader in lang vervlogen tijden de Sneekweek nog voer. Hij heeft, vanaf zijn wolkje, ongetwijfeld genoten van zijn dochter die als een volleerd wedstijdzeilster; mooi in het midden van het schip, verlengstukje tussen duim en wijsvinger, oog voor de tell-tales, en blik over het veld… Ze was, als we met SW-factor hadden gevaren, zeker de winnaar!

Aemiel neemt handig de eerste boei en laat de koppositie eigenlijk niet meer los. De andere Valken zitten hem voortdurend op de hielen, maar weten niet voorbij te komen. En tussen al dat plastic vaart de mooi houten 16m2, steeds stuivertje wisselend met Gerard en Wouter en Maarten. Maurits en Brigit lijken aanvankelijk aan te haken maar uiteindelijk raken ze toch te ver achterop. Op het eind werd het nog even spannend: Wouter en Maarten proberen vlak voor de finish met een paar handige slagen een paar bootjes te passeren maar het mislukt… Aemiel komt als eerste over de denkbeeldige finishlijn en toetert vervolgens de rest af: Gerard finisht als tweede, Ingrid als derde, Maarten en Wouter als vierde en tot slot Maurits en Brigitte.

Lekker gevaren!

 Groet, Maarten.

 

 

 

Verslag laatste onderlinge zeilwedstrijd 2 oktober 2022

Vroeg op deze mooie zondagmorgen! Om 9.30 uur was er briefing op het terras. Henno en zijn startschipbemanning Sjef en Jaap waren al druk in de weer met de boeien en gewichten. We hadden weer gekozen voor een mooie olympische driehoeksbaan op de achterste plas bij Beers.

Snel boten klaar maken en het water op, want we wilden zo snel mogelijk starten. Op dit vroege uur voeren er vijf boten de haven uit, drie polyvalken (Emiel, Gerard en Bastiaan met fokkenist Erik en dekknecht Timo), een Marieholm (Maurits en Brigitte) en een houten 16 m² (Bas).

Het startschip lag op de goede plek, maar de bemanning moest alle lijnen en kettingen aan elkaar knopen om het anker te laten pakken in de 40 meter diep gelegen bodem. Om 11.30 uur klonk het 10-minutensein en om exact 10.40 uur konden de schepen over de startlijn tussen het startschip en de kerktoren van Linden. Een mooie aan-de-windse start. Het waaide best lekker en we besloten om het even aan te kijken of twee rondes haalbaar waren.

Het ging best prima, tactisch was het lastig in te schatten hoe je het beste naar de bovenboei zou moeten laveren. Emiel en Bas gaan op kop, gevolgd door Maurits en Bastiaan. Gerard had een mindere start en volgde op enige afstand.

Na de bovenboei onderweg naar “Boei Ceulemans” wat bijna leek op een gratis vogelexcursie. Heel veel verschillende vogels op de oever en in het water, prachtig! Het veld bleef aardig bij elkaar en er werd over en weer stuivertje gewisseld.

Al snel werd duidelijk dat een tweede rondje prima mogelijk was en dat werd via de app met het startschip gecommuniceerd. Daar was het een gezellige boel, de schipper had gezorgd voor koffie met een borreltje.

De tweede ronde leverde dezelfde strijd op en binnen het uur was de eerste gefinisht. Op het laatst was het nog spannend tussen nummer 3 en 4. Emiel was Bastiaan net te snel af. De uitslag was als volgt (dit keer geen ingewikkelde SW-cijfer berekeningen):

 1. Bas
 2. Maurits en Brigitte
 3. Emiel
 4. Bastiaan en bemanning
 5. Gerard

Het was een leuke ochtend! Nadat alle boten weer in de haven afgemeerd waren, is hiermee officieel het “wedstrijdseizoen” afgesloten.

Iedereen bedankt voor de deelname. Speciale dank aan Henno en zijn team, zij maakten het voor ons mogelijk om ook mee te varen!

zeilwedstrijd-02-10-2022

Tot volgend seizoen!

Groeten, Bastiaan en Bas

Uitslagen zeilwedstrijden Verenigingsdag 2022

Twee zeilwedstrijden, ingeklemd tussen allerlei gezellige verenigingsactiviteiten; het was passen, stressen en meten. Er hebben zich in totaal 17 boten ingeschreven en de meeste deelnemers zeilen alleen de ochtendwedstrijd. Een mooi aantal en wat nog mooier is: de jongeren (50-) zijn in de meerderheid!

Hans Reekers, onze boeienkoning, legt samen met Melgo Meijer vandaag de boeien en zij hebben ook de rol van startschip. Het is onbewolkt en er staat een heerlijk zuidoosten windje kracht 3 (10-11 knopen). In de middag wat minder wind en halverwege viel de wind even helemaal weg. Om die reden is tijdens de wedstrijd de baan verkort. Verslag is te zien in het  fotoalbum:  2022 Verenigingsdag

Uitslagen:

Ochtendwedstrijd:                                    gecorrigeerde zeiltijd in decimalen           punten 

 1. Rick en Sophie; 16m2                                                              68,51                    12             
 2. Aemiel en Tomas van Deur; Polyvalk                                       70,57                    11          
 3. Thijs en Niels; 16m2                                                                 71,09                    10          
 4. Paul van Lieshout; Centauer                                                     73,24                     9
 5. Maurits en Pieter Brittijn; Marieholm IFe                                 73,75                     8            
 6. Walt van As en ;Randmeer                                                         77,00                     7            
 7. Bastiaan en Bas; Polyvalk                                                          78,87                     6            
 8. Quirijn en Kees Boot; Randmeer                                              81,76                     5            
 9. Tijn en Loes ; Dufour 2800 (gedeeld 9e met Niels)                 82,57                     4            
 10. Gerard Klees en… ; Polyvalk                                                      82,29                     3            
 11. Dries en…; Polyvalk                                                                    85,45                     2            
 12. Maarten en Joep; Valk                                                                66,66                     0            

Middagwedstrijd:

 1. Rick en Sophie; 16m2                                                                69,20                     5
 2. Niels Berben en Michel Farro; 16m2                                       11                          4
 3. Bastiaan en Bas ; Polyvalk 23/                                                   DSQ                      0
 4. Jari, Alex en? ; Valk                                                                     DNF                       0
 5. Maarten en Floris; Valk                                                              52,88                     0

 Einduitslag:

1. Rick en Sophie; 16m2                                                                                                 17

2. Aemiel vd Kerkhof en ; Polyvalk                                                                                   11

3. Thijs en Niels; 16m2                                                                                                            10

4. Paul van Lieshout; Centauer                                                                                                9

5. Maurits en Pieter Brittijn; Marieholm IFe                                                                            8

6. Walt van As en…;Randmeer                                                                                                 7

7. Bastiaan en Bas; Polyvalk                                                                                                     6

8. Quirijn en Kees Boot; Randmeer                                                                                         5

9. Tijn en Loes ; Dufour 2800 (gedeeld 9e met Niels)                                                           4

10. Niels Berben en Michel Farro; 16m2 (gedeeld 9e met Tijn en Loes)                            4

11. Gerard Klees en… ; Polyvalk                                                                                              3

12. Dries en…; Polyvalk                                                                                                             2

13. Jari Bos en Alex Bluysen; Valk                                                                                            0

14. Maarten en Joep; Valk                                                                                                         0

 

Toelichting: de tijden van beide wedstrijden zijn omgezet in decimalen en de gezeilde tijd is vervolgens m.b.v de SW-factor omgerekend tot de gecorrigeerde tijd. De puntentoekenning is als volgt: de winnaar krijgt het aantal punten van de veldgrootte (14 boten is 14 punten) en zo aflopend. Voor de middagwedstrijd idem. De punten zijn bij elkaar opgeteld om zo de einduitslag te geven. Hoe groter het veld, hoe meer punten er dus vallen te verdienen. Maarten en Joep zeilen, zoals gewoon, buiten mededinging mee.

 

Zeilcommissie gaat stokje overdragen

Joep en Maarten laten weten dat zij, na meer dan tien jaar, de zeilcommissie willen doorgeven aan nieuwe, bij voorkeur  jonge(re) enthousiastelingen. Hoe dat verder gaat moeten we samen beslissen op onze jaarlijkse zeilersavond in het vroege voorjaar van 2023. Als je belangstelling hebt, of  wil weten van de hoed en de rand, aarzel dan niet om met een van beide (telefonisch)  contact op te nemen.

 

Met zeilersgroet, Maarten

Zeilwedstrijdverslag 25-6-2023

Zeilwedstrijdverslag 25-6-2023

Ingrid en Elsemiek bedenken verschillende opties voor de wedstrijd van vandaag en afhankelijk van het weer is gekozen voor een baan op de Maas. Immers prachtig weer Z-2bft met windstoten van 4 bft voorspeld.

Veel zeilers denken daar echter anders over en vertrekken al dan niet met koelbox naar de Kraai en er zijn afzeggingen wegens verjaardagen, zonnesteken of onbekend.

Tegen 13.00 uur zijn we met maar liefst twee boten en omdat het de mooiste 16m2 boten van de haven zijn, besluiten we toch te gaan varen. Bas met Sander (Kocken!) en Ingrid met Elsemiek (Ingrids boot natuurlijk!). Nadat het organiserend comité Bas bij de start voor heeft laten gaan, kruisen we met grote slagen naar de hoogspanningskabels (zonder ballen). Ingrid en Elsemiek speren er vandoor en laten Bas en Sander eenzaam achter bij de brug.

Na het keerpunt denken we voor de wind terug te kunnen, maar niets is minder waar. Met halve maar meer nog aan de wind en zelfs nog een paar slagen door Bas komen we weer voldaan bij de haven terug: Ingrid 1, Bas 2!

Een heerlijk middagje varen!

 

Bron: Windguru

Zeilwedstrijd 14 aug 2022

Hetzelfde hogedrukgebied dat ons vorige zondag de geplande zomerwedstrijd deed afgelasten vanwege de verwachte weinige wind kreeg ons vandaag niet klein: maar liefst 7 boten gaven acte de presence voor een unieke zondagOCHTEND-wedstrijd. Organisator Sjef was samen met de zeilwedstrijdcommissie tot de conclusie gekomen dat de grootste kans op een beetje wind plus het minste risico op grote recreantendrukte op de Kraaij een ochtendgebeuren moest zijn. Ook zou zo het warmste moment van deze tropische zomerdag vermeden worden.

zeilwedstrijd-20220814-105

Terwijl het startschip Brittenburg van Lambert druk bezig was met het uitleggen van de boeien van het parcours hield Sjef stipt om 9:30u de briefing bij het clubhuis. We moesten wel een beetje wegduiken voor de alsmaar sterker wordende zonneschijn, en ook voor de heen-en-weer-sproeier van buurman-boer die zijn mais rijkelijk bewaterde: de oostenwind zorgde regelmatig voor een frisse douche.

Anders dan voorheen is gekozen voor een Olympische wedstrijdbaan, d.w.z. een driehoeksbaan, waarbij het startschip van Lambert naast de benedenwindse (witte) boei de startlijn aangeeft en vervolgens wordt opgekruist naar de bovenwindse boei. Deze laatste was geel, maar vanwege het tegenlicht van de zon pas zichtbaar nadat je hem al gerond had, nou ja, zo ongeveer. De driehoeksbaan werd gecompleteerd door een zijdelings gelegen oranje boei. Eenmaal terug bij de witte startboei volgde dan nog een lus naar de bovenboei en vervolgens voor de wind finishen bij het startschip.

Omdat het parcours neergelegd was op het zuidelijkste deel van de Kraaij was het wedstrijdveld voortdurend overzichtelijk en wist je waar je grootste concurrenten zich bevonden en wat ze deden: Emile, die ons liet zien hoe je supersnel na het startsein de koppositie neemt, Maurits, die even de snelheid van zijn schip toonde door Emile meteen weer in te lopen , en Joep, die -eenmaal verlost van de klonters wier aan het roerblad-  liet zien hoe je ook uit een achterstandsituatie toch eerste kunt worden.

Lambert had de startlijn niet geheel hindervrij neergelegd, omdat daar, aan de westkant van de plas,  nogal wat wier-velden ronddreven, aan en ook vlak ónder de oppervlakte. Het was zelfs zo erg dat Wouter zich als in een nachtmerrie uit de tentakels van het waterplantenbeest wilde losrukken, maar telkens als hij dan toch de startlijn wist te passeren was daar weer dat plantenmonster dat hem er weer achter terugtrok. Wouter wist tenslotte de gele bovenboei wel nog te halen, maar vond het toen welletjes: DNF.  (did not finish)

Wat uiteindelijk tot de volgende uitslag leidde:
1.Joep  , 2.Maurits,  3.Emile,  4.Bas,  5.Bastiaan,  6.Ingrid, 7Wouter(dnf).  (en alle bemanningen: bedankt!!)

Al met al ontlokte het achteraf veel deelnemers enthousiaste opmerkingen over zowel tijdstip als wedstrijdvorm. Dat opgeteld bij de altijd aanwezige Maas&Waal-sfeer, is er weer een mooie nieuwe wedstrijdformule aan ons arsenaal toegevoegd.

Zie ook de website voor foto-impressies.
Sjef Heijnen.

Verslag zeilwedstrijd zondag 10 juli 2022

Om 13.00 uur was er briefing op het terras. Een betrekkelijk simpele wedstrijd, de Maas op naar Grave, daar en biertje pakken op een terras en natuurlijk weer terug. Er waren uiteindelijk zeven boten aan de start, maar liefst drie Randmeren, twee Polyvalken, een houten Valk en dito 16m².

Er stond een lekker windje uit de noordwesthoek, maar die was erg draaierig en vlagerig. Dit maakte het geheel tot een leuke en op bepaalde momenten spannende wedstrijd.

De startlijn was de hoogspanning net beneden de brug. Het hele veld ging vlot van start. Als snel begon Joep met zijn mooie houten Valk uit te lopen. Hij werd gevolgd door Maarten en Hans met de Randmeer, Emiel met de Polyvalk en Bas en Hemmie met de Vlerk (16 m²). Deze drie bleven de hele wedstrijd bij elkaar. De bestuursrandmeer met de secretaris aan het roer en de voorzitter als fokkenmaat moest moeite doen om de kopgroep bij te houden. Daarachter voeren Dries en Joost met de Polyvalk. De andere Randmeer met Frans aan het roer.

Op een gegeven moment konden wij de rest niet meer zien door de bocht in de Maas net voorbij Overasselt. Joep draaide al eerder om, hij had nog andere verplichtingen. Het was steeds stuivertje wisselen tussen de drie boten. Toen we net bij Grave waren belde Maarten op dat ze het niet gingen halen en ergens bij de Beerse Overlaat voor de wind terug gingen naar Heumen. Daar ging het rondje bier op het terras….

Maarten en Hans kwamen als eerste voor de stad Grave aan, daarna Emiel, op de hielen gezeten door Bas en Hemmie. We besloten voor de wind terug te gaan en kwamen op een gegeven Dries en Joost tegen. Zij voeren met de rest terug naar de haven.

Het was een leuke middag! Hemmie als doorgewinterde motorbootvaarder heeft veel zeilkunsten bijgeleerd en de boot keurig de haven in gevaren. Nadat alle boten weer in de haven afgemeerd waren, hebben we op het terras hebben ons welverdiende biertje gedronken.

Kortom een prima zeilmiddag!

Groeten, Bas

img-0846

 

img-0852

 

Verslag zeilwedstrijd 12 juni 2022

Verslag zeilwedstrijd 11 juni 2022

 

Een mooie dag met een prima wind uit het westen. Om twee uur valt het startschot en er gaan acht deelnemers over de startlijn. De oude betonning op de Kraaijenbergse plassen is verwijderd, dus we hebben zelf voor boeien gezorgd. De baan is traditioneel; start voor Aeolus, opkruisen richting de wal in de NW-hoek en van daaruit naar de zuidelijke boei bij Ceulemans. Er wordt druk gezeild bij de zeilschool door jonge zeilertjes in Optimisten en meer gevorderden in Polyvalken met oranje grootzeil. Oppassen dus bij het ronden van de boei. Het veld blijft aanvankelijk dicht bij elkaar maar na de tweede ronden tekenen zich verschillen af: achter de houten Valk van Joep volgt op enige afstand Ingrid met Paul, Emiel, Sjef en Bastiaan in haar kielzog. Na drie banen finishen we en de finishtijden zijn als volgt: Joep en Maarten om 15.25,30 ; Ingrid en oud collega om 15.38,25; Paul en zeilmaatje on 15.38,40; Emiel en Lettie om 15.38,50; Bastiaan en zeilmaatje om 15.40,35; Sjef en Jeanne om 15.42,00; Dries om 15.55, 20 en Gerard voer, na lang wachten, met een grote boog om de finishlijn heen en dat was ruim na 16.00 uur. Toen wij bij de finish lagen te wachten, zagen we een sloep onze witte boei inladen. Wij er achteraan en na wat gedoe kwam de boei weer bij de rechtmatige eigenaar in de boot! Waar gaat het heen…

 

Graag tot een volgende!

Groet, Maarten

Zeilen op Verenigingsdag 4 sept 2021

Was het in de ochtend in Cuijk nog wat koeltjes, toen we van een interessant museumbezoek aldaar terugkwamen in de haven was de zon goed doorgebroken en liep de temperatuur lekker op. En er stond een mooi windje: NNO een kleine 3 Bft. Perfecte omstandigheden voor een lekker zeiltochtje. Om half drie werd tijdens de briefing de beoogde route en startprocedure besproken. Op het terras werd vervolgens nog spontaan geregeld wie als motorboorvaarder /opstapper met welk schip mee kon varen en daarna vertrokken acht goed gevulde schepen richting Kraaij. Het start/finishschip was ondertussen al druk bezig de nodige boeien in het wedstrijdveld te leggen. Nadat iedereen ter plekke en zeilklaar was klonk om kwart over drie het tien-minuten signaal. Vijf voor half 4 kon het veld uit de startblokken.

Pieter en Hendrik waren daarbij in de Valk van Maarten het eerst over de lijn. Bij het bakboord ronden van de eerste bovenboei liggen zij nog steeds op kop, met kort daarachter een serie polyvalken in volgorde: Emiel en Letty; Leo en Elsemiek en dan Sjef met een volle boot met Jen en zijn echtgenote. Dan volgen Maurits en Birgitte in de Marieholm (ons enige deelnemende kajuitjacht). Snel daarna Rick en Sophie in de 16m2; Ton en Henriëtte volgen met de houten valk en als hekkensluiter Gerard met als meevaarders Melcho en Hans.
Bij het ronden van de tweede boei in het noord-westen van de plas is het verschil in met name de kop en de staart van het veld wat groter geworden. Het middenveld ligt nog goed bij elkaar.
Maar dan op het lange rak naar de boei bij Ceulemans (richting Beers) worden de verschillen in het veld groter. We zien Rick nog goed naar voren schuiven en zich tussen de valken nestelen.
Vanaf het startschip is het wedstrijdverloop daarna niet meer te volgen en is het (met een gezellig team aan boord) afwachten wie er wanneer als eerste om de “rotonde” heen komt draaien richting Finish.

En daar verschijnt na verloop van tijd de blauwe spinaker van Pieter als eerste om de bocht. Die Spi wordt snel gestreken om het laatste stuk scherp aan de wind op te steken naar de finishlijn met Hendrik aan het roer. Een minuut of vier later blijken Ton en Henriëtte zich op en neer naar Beers aardig opgewerkt te hebben: zij finishen als tweede; met pal daarop Emiel en Letty. Weer een minuut of 4 later komt de boot van Sjef met Jen aan het roer over de streep. Een motorbootvaarder die ook nog weet wat zeilen is! Rick heeft zich ondertussen in de windstilte onder de ‘rotonde’ gemanoeuvreerd, en verliest kostbare plaatsen. Als hij uiteindelijk weer op gang is wordt hij op de finishlijn nog net met een neuslengte geklopt door Leo en Elsemiek. Spannende momenten!

Maurits en Birgit blijven hun hoge tuig ten spijt ook een tijdje hangen in de bovenbeschreven luwte bij de Rotonde. Maar zij komen toch niet veel daarna ook lekker binnenschuiven.
En daarna werd het lang wachten op de finish van Gerard, onze clubkampioen van vorig jaar. Zodra hij in zicht komt blijkt hoe die positie mogelijk verklaarbaar is: Zien we daar Hans aan het roer? Of ligt het aan een ontbrekende vaan? Ruim tien minuten na zijn voorganger kan de hekkensluiter worden afgetoeterd.
Maar het wachten was geen straf want het was ondertussen op het start/finishschip uiterst gezellig en het ontbrak het ons aan niets; met dank aan Skipper Hemmie en Toon, Bas en Rolf! Daarnaast was er vandaag nog spontaan een tweede Rescueschip op het water: Rob met partner Monique en Saskia aan boord. Rob, dank voor het ophalen van de boeien.
Met zijn allen snel terug naar het goed gevulde verenigingsdag-terras!

Joep

Tweede Onderlinge, zondag 30 mei 2021

Een prachtige zonnige zondag na ongeveer twee weken regen!! Wat een planning.

De organisatie is vandaag in handen van Bastiaan met Joep als ‘charmante’ assistente. Er komen maar liefst 11 equipes aan de start. Tijdens de briefing  wordt de route netjes toegelicht, maar eenmaal aangekomen op de Kraay, blijkt Rijkswaterstaat alle boeien te hebben verwijderd. En dat hadden ze ons niet laten weten! Dus improviseren: het wordt deels een wedstrijd 2.0 met een virtuele noordelijke boei. Voor de start/finishlijn kunnen we nog wel voor twee vaste  punten kiezen: de vertrouwde vaste paal bij surfclub Aeolus en een Watersportparkeerbord aan de overkant. Bij de daadwerkelijke start blijkt echter dat Gerard en Thomas nog een tweede parkeerbord verderop gevonden hebben. Dachten ze even op kop van start te gaan, liggen ze ineens helemaal achter in het veld. Maar pas op: ze voeren scherp en eindigen uiteindelijk toch behoorlijk voorin.

Tijdens de twee ronden over de Kraay waren er een paar groepen schepen (een voor-, midden – en achterveld) die binnen de groep onderling stuivertje wisselden voor de klassering. Opvallends was echter dat die groepen dit keer eigenlijk niet zo ver uit elkaar lagen, Het veld bleef redelijk compact. Aanvankelijk was de wind misschien wat voorzichtig, waardoor het zeilen meer subtiel schuiven werd, maar de wind trok langzaam goed aan en zeker de tweede ronde was er echt serieuze wind (3Bf) . En een aantal schepen ging goed op een oor. Er konden dus, zoals gepland, twee rondes gevaren worden en zo hadden we na afloop toch lekker twee uur gezeild.

Omdat het organiserend schip dit keer niet als eerste bij de finishlijn was, moest de eindklassering opgemaakt worden na raadpleging van de deelnemers. Met name in de voorste groep was het beeld over de ongetwijfeld hectische en bloedstollend close finish niet helemaal eensluidend. Maar de volgende deelnemers zaten in ieder geval in de eerst finishende groep: Ingrid en Gonca met een blinkende 16m2, Ton in gezelschap van Hans R in de Valk Klaasje, Maarten (Brons, om verwarring te voorkomen) met zijn gele Randmeer, Gerard en Thomas en tot slot Emiel met zoon en schoonzoon zaten allen in de eerste groep, al dan niet precies in deze volgorde.

Ook in het middenveld werd hard  geknokt: Sjef met zijn zoon Joep (helemaal uit Amerika overgekomen) en Dries en Joost, voeren in deze groep vooruit. Bastiaan (met Joep als fokkenist) dacht Bas nog net voor de finish te verschalken; hij kraaide al victorie, maar sluwe Vos Bas schoof hem met een fraai opstekertje toch nog net voorbij.

Achter dit groepje zeilde Maurits en Birgitte met de Marieholm, dit keer getooid met een prachtige gekleurde Genaker. Hekkensluiter in het klassement dit keer was Paul, omdat die in de tweede ronde wat eerder moest afhaken wegens verplichtingen elders.

Bij aankomst in de Haven was er een hartelijke ontvangst door Henriette op een zonnig terras, dat voor het eerst sinds deze Coronatijd weer open mocht (Yeahhh). En zo kunnen we terugkijken op een heel mooie zeildag met een afsluiter op terras als vanouds!

Volgende Onderlinge is op 13 juni: Organisator Paul verzint dan vast een creatieve oplossing voor de ontbrekende boeien.

 

Joep en Bastiaan

Zeilwedstrijd 1 WSV Maas en Waal 2021

Zeilwedstrijd 1 WSV Maas en Waal 2021
Van onze zeilende reporter…
De eerste van dit jaar en nog steeds onder Coronaomstandigheden.
Maar liefst acht teams staan te popelen om het water weer eens op te gaan om de degens te kruisen. Er varen vier polyvalken mee: Aemiel en Lettie; Dries en Joost met neef; Gerard en Thomas; Bastiaan en Hans. Verder twee houten Valken: Ton en Joep@Maarten, die tevens als wedstrijdleiding en reporterboot fungeren. En tot slot Paul in zijn gifgroene Centaur en Maurits&Brigitte in hun spiksplinternieuwe Marieholm IFe!
Het is een mooie zonnige dag, maar de temperatuur laat te wensen over. De wind komt uit het noordoosten, nogal draaierig en van 1 tot 8 knopen. We besluiten om op de Kraaij te varen. Rond 13.45 uur zal, als iedereen op de plas in zicht is, het 15-minutensein klinken.
Na wat optuigproblemen bij Bastiaan en Maurits gaan we om 14.00 uur van start. Hans Reekers, die stuurt op het fonkelnieuwe (gerestaureerde) schip van Bastiaan, start dicht bij de wal en schuift als eerste richting de boei. De wind is erg wisselend van sterkte en soms ligt het hele veld stil. Even voor de boei probeert Hans een eerste kras op het pas geschilderde schip van Bastiaan te varen, maar een snelle actie van de trotse eigenaar weet te voorkomen dat de motor van de Centaur van Paul eraf gewipt wordt. De wedstrijdleiding vreest protest van Paul en legt voor de zekerheid het voorval op de gevoelige plaat vast (zie de fotoreportage)!
Na de eerste boei trekt de wind wat aan en de twee houten Valken schieten weg; Ton voorop en Joep er kort achter. Maar er vaart nog een valk voorin: Dries heeft kennelijk uierzalf onder zijn boot gesmeerd want hij heeft zijn rode lantaarn van weleer ingeruild voor een plek in de kopgroep!
Op het lang rak naar de boei bij Ceulemans worden de kaarten geschud en de situatie blijft tot halverwege de tweede ronde zo: de Marieholm laat de Polyvalk met Hans aan het roer achter zich, maakt de achterstand langzaam goed en gaat richting de polyvalken en Centaur, het middenveld. De houten Valken zijn er vandoor en Ton weet de 177 verdraaid goed bij te houden. Maar in het laatste deel van de tweede ronde, zo richting de rotonde, zijn er wat rare windshifts waardoor Ton moet afhaken en de mooi houten dame om de hoek ziet verdwijnen. Maar goed ook, want er moet een finish vastgelegd worden en die is spannend en gaat als volgt:
De oude dame finisht na 1uur 46 minuten en 20 seconden (1:46:20). Na een kleine tien minuten komen er drie boten de hoek om en het lijkt een spannende finish te gaan worden! Drie Valken gaan om 2e 3e en 4e plaats strijden: het lijkt er aanvankelijk op dat Aemiel en Letty gaan winnen en ze kiezen voor de kortste weg, maar daar is de minste wind en de snelheid gaat uit het schip helaas… Thomas en Gerard schuiven er slim en glorieus overheen en finishen op 1:55:55. Aemiel is de snelheid kwijt en finisht op 1:56:40. Kort daarop komen nog twee Valken; de eerste is Dries met Joost en neef en zij later heel knap de houten Valk van Ton achter zich en finishen op 1:58:43. Ton, die een groot deel van de wedstrijd heel goed voer en bij de Valk van Joep bleef, heeft toch ergens een steek laten vallen en finisht nu op 1:58:53. Maurits en Brigitte zijn er weer aardig bij gekomen en hebben Paul nog net te pakken: 2:04 en Paul 2:06. Bastiaan en Hans zijn nog niet in zicht en als wij de plas verlaten, schatten wij hun tijd op 2.15. Bastiaan laat later via de app weten dat er nog wat optuigprobleempjes waren en hij gaat een nieuw grootzeil bestellen. Volgende keer misschien zelf achter het roer ?
Het was weer een top zeilmiddag!
Maarten

Kort verslag zeilwedstrijd 20 september 2020

Zeilwedstrijd 20 september 2020

 

Prachtig weer: onbewolkt en windje 3 met soms 4. De voorspelling was prachtig en de vooruitzichten derhalve vol verwachting. Met zes equipes togen we goedgemutst naar de Kraaijenbergse plassen. Omgekeerd starten, want noordoosten wind, om de rode naar de tweede groene en van daaruit in een rak naar de gele boei, want noordoosten dus halve wind! Joep had Bastiaan mee, wel jammer dat Bastiaan zo een stijve nek kreeg van het omkijken naar de achtervolgers, maar Joep was niet van plan zijn goede start om te zetten in verlies en ging dan ook als de gebruikelijke  speer. Je zou haast gaan denken “ dat moet hij vaker gedaan hebben”! Emiel zette een stevige achtervolging in en finishte iets meer dan 10 minuten later. Ook dat was een prima resultaat!

Daarna een hele tijd niets om vervolgens drie boten te ontwaren: twee maal Polyvalk en eenmaal Centaur wisselden regelmatig onderling van positie. Vraag niet hoe dat kan, mogelijk vonden Joost en Dries dat zij hun appjes” hoho die laatste plek is voor mij !” gewoon gestand wilden doen,   hield Gerard wel van wat gezelschap en moet ik nog wat op het ronden van boeien met aangelegde boten oefenen. In ieder geval was er sprake van een ‘zinderende’ slotrace waarbij Gerard er in slaagde Gompie nèt voor te blijven.

En de damesboot, Henriette en Saskia, waar zijn zij geëindigd? Tsja om te eindigen moet je wel eerst starten, bekijk het maar met  die omgekeerde startbeweging, wij gaan op geheel eigen wijze wat slagen in de rondte maken!

quiz-paul

Uiteindelijk was er nog een korte quiz, na een paar inleidende vragen over hoe je snel je je boot naar de galemiezen kunt helpen door te denken dat die ander je wel voor laat gaan, was er één serieuze vraag: wat is een komaliewant?

 

Helaas beschikte  geen der deelnemers zelf over voldoende kennis om deze vraag zonder hulplijn te kunnen beantwoorden. En zo kan het gebeuren dat een heerlijk middagje zeilen uiteindelijk zonder winnaar eindigt  maar wel een zeer voldaan gevoelvol de deelnemers achterlaat. Want het was gewoon een heerlijke middag!

En voor de niet deelnemers: zie de foto’s op de app en site met dank aan Bastiaan, Joep en Saskia!

 

Paul van Lieshout

Onderlinge zeilwedstrijd 12 07 2020

Verslagje van de zeil / drijfwedstrijd op zondag 12 juli 2020, Elsemiek en Ingrid

We hadden ons in een onbewaakt ogenblik opgegeven om een wedstrijdje te organiseren. Vol goede moed hadden we het plan opgevat om een echte baan uit te zetten op de Kraaij. Hemmie had de ballen al opgepompt en klaargelegd. Echter de wind, of liever het gebrek aan wind, dwong ons een andere koers te varen..

We besloten een alternatieve competitie te organiseren op de Maas. De opkomst was een verrassing…Wonder boven wonder hadden we een veld van maar liefst 8 boten: Elsemiek en Nico, Maurits en Brigitte, Paul in zijn eentje, Joep ook alleen, Sjef en Jeanne, Gerard alleen ,Dries en Joost en Ingrid en Sylvia.

Alles behalve een buitenboordmotor mocht worden ingezet om vooruit te komen. Windkracht 0, 1 soms 2 ,uit alle richtingen. Voor, aan, half, ruim… alle koersen hebben we gehad. Jammer genoeg duurde het net te lang om de hoogspanningsmasten te halen. Dus precies na een uur heeft Elsemiek de toeter weer gehanteerd en moesten we rechtsomkeert. 

De uitslag van de dobberpartij was:

 1. Gerard, 2 Ingrid, 3 Joep, 4 Maurits, 5 Sjef, 6 Elsemiek, 7 Paul en 8 Dries.

De bedoeling was om nog een tweede helft te varen maar die bewaren we wel voor een volgende keer.. De derde helft, op het terras, was, nu de bar weer open mocht, ook heel gezellig .

Wij hebben het ondanks de rare omstandigheden erg naar onze zin gehad en hopen op een iets winderiger volgend wedstrijdje..

Groeten van Elsemiek en Ingrid

 

 

Eerste zeilwedstrijd in Coronatijd (21-6-2020)

Verslag: Maarten Verlinden

Het terras blijkt rond eenen aardig gevuld, met anderhalve meter natuurlijk!

 We gaan lekker op de Kraaij zeilen en starten om 14.00 uur. Er varen drie 16m2en mee: Bas en Rik, Huub Pernot en zijn vrouw en Thijs en Lisanne. Verder drie polyvalken: Aemiel  in zij eentje, Dries en Joost en in de derde Valk Sjef en Jeanne. Maurits en Brigit varen met het enige zeiljacht en tot slot twee houten Valken: Ed en Tonnie Bours in de Valk 189 en Joep en Maarten in de 581(tevens het start-, verslag- en finischschip).  Negen boten dus.

 Het is prachtig weer met een lekkere zuidzuidwesten bries van een knoop of 10. Bij de start voor het clubgebouw van Aeolus zijn Bas en Rik, met de versgelakte en roemruchte Vlerk  en Ed en Tonnie met de Valk 189 er als een speer vandoor. Deze twee schepen hebben elkaar de afgelopen decennia al heel wat keren op het water ontmoet! Het juryschip moet  (letterlijk) alle zeilen bijzetten om het duo bij te halen. Om de oostboei gaat het bijna bezeild aan-de-wind met een lekker gangetje richting de boei bij Ceulemans. De overige boten volgen, redelijk dicht bij elkaar, op enige afstand.  De twee Somers-16m2en blijven mooi bij elkaar in de buurt en  in de tweede ronde verandert er niet zoveel. Rik en Bas moeten de Valken (op het aandewindse rak) laten gaan, maar finishen ruim voor de overige boten. Sjef en Jeanne, onze regerende clubkampioenen, hebben we niet meer zien finishen… Mogelijk hebben zij, genietend van hun nieuw setje zeilen,  teveel omhoog gekeken en zo een boei over het hoofd gezien.

 Het was lekker om weer eens ouderwets (na al die Corona-ellende) met elkaar op de Kraaij een potje te zeilen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag zeilersoverleg 7 feb 2020

Zeilersavond, verslag 

vrijdag 7 februari  2020 door    Joep Ratering Arntz

Een goed gevulde tafel met zeilers (16 á 17 in totaal) om de plannen voor komend zeilseizoen te bespreken. Maarten ontbreekt vanwege blijde familiaire gebeurtenissen (‘s-middags is zijn tweede kleinkind geboren). Joep en Maurits nemen de begeleiding van de avond voor hun rekening.

We evalueren de gang van zaken van vorig seizoen en zetten van daaruit de lijnen voor komend seizoen uit.

 Een jaar geleden is er een vergelijkbare avond geweest, waarop allerlei ambitieuze plannen zijn neergelegd. Tijdens het jaar moesten we constateren dat uitwerking daarvan toch niet echt van de grond is gekomen. Maar dat heeft zeker niet geleid tot ontevredenheid over het afgelopen jaar.

 Conclusies over afgelopen seizoen:

 • Er is de laatste jaren afscheid genomen van het fanatieke wedstrijdelement. Dat is de gezelligheid ten goede gekomen en heeft ook voor mensen een drempel weggenomen om deel te nemen.
 • De variatie van heel verschillende ‘samen-zeil-momenten’ wordt op prijs gesteld.
 • De tocht over de Maas naar het terras in Grave (de winnaar geeft een rondje) werd zeer gewaardeerd.
 • Maar ook de meer wedstrijdachtige bijeenkomsten op ons mooie vaarwater de Kraayenbergse plassen scoorden hoog.
 • En de SW- start wedstrijd georganiseerd door Willem zouden we er ook heel graag inhouden.

 Al met al een positief beeld, wat de conclusie rechtvaardigt:

 • dat de basis van de huidige opzet prima is.
 • Dat vooraf heel ambitieuze plannen maken niet echt werkt, beter om die tijdens het jaar ter plekke uit te werken.

Ideeën voor het komend seizoen:

 • Het is voor (nieuwere) deelnemers prettig als tijdens de briefing duidelijk de uitgangspunten voor de tocht goed worden toegelicht. Denk aan zaken als: opzet van de tocht, weersverwachting, starttijd, geluidssignalen, start- en finishlijn, baan, aantal ronden, hoe worden tussentijdse wijzigingen gecommuniceerd. Ook kunnen in aansluiting op deze briefing afspraken gemaakt worden over eventuele ‘sleepjes’ naar de startlijn.
 • Bij sommigen is er behoefte om door de weeks ook wat samen te sparren. Hiervoor zouden we aan kunnen haken bij de woensdagavondwedstrijden op de Kraaij. We gaan checken of die dit jaar weer georganiseerd worden. Zo ja, dan kan onze WSV zeilers app gebruikt worden om af te tasten of er meer gegadigden zijn om mee te doen.
 • Maurits brengt het idee in voor een gezamenlijke activiteit op onze Verenigingsdag op 13 juni van zeilers en motorboters van M&W: Een tocht over de Maas naar Cuijk (lunch mee) voor een bezoek aan het museum in de kerktoren over de Romeinse brug en meer, zie https://www.museumceuclum.nl/. Daar blijkt zeker animo voor. Goed om iets samen met de motorboters te organiseren.
 • Een vraag of er ook animo zou zijn voor een wat langer durende gezamenlijke activiteit (zoals vroeger: weekend weg), wordt als volgt uitgewerkt: Er komt dit jaar mogelijk een Federatieweekend in Gennep. Een week eerder (tijdens onze Verenigingsdag) zouden we kunnen checken of er M&Wzeilers zijn met tijd en zin om daar gezamenlijk naar toe te gaan.
 • Dan m.b.t. de wellicht wat lange zomerstop: De gezamenlijke zeilers app biedt tegen die tijd mogelijkheden om te checken of er nog genoeg zeilers in het land zijn om nog een extra zomertocht te organiseren.

Afspraken

Ook voor komend zeilseizoen willen we weer zoveel mogelijk inzetten op de “adoptie” van de verschillende zeiltochten door verschillende koppels. Tijdens het overleg is een lijst rondgegaan waarop op de verschillende data kon worden ingetekend. Vier wedstrijden zijn daarmee al geadopteerd: 17 mei Ingrid en Elsemiek30 aug Leo van Os; 20 sept Paul; 11 okt Gerard. Nog in de aanbieding zijn dus: 19 april (opening vaarseizoen); 13 juni (Verenigingsdag) en 12 juli. Assistentie bij de organisatie is altijd beschikbaar!

 Als afsluiter geeft Maurits een toelichting op onze recent weer ‘opgepluste’ website. Onder het kopje ‘zeilen’: alle info over de wedstrijden en verslagen. Onder het kopje ‘communicatie’ zijn ‘links’ geplaatst om door te schakelen naar allerlei voor alle watersporters interessante websites (windvoorspellingen; waterstanden; sensationele filmpjes, etc.) .

Onder het genot van een drankje waren er, met dank aan Thijs, ter afronding van de avond nog mooie drone-zeilfilmpjes te zien van een zeilmiddag op de Maas.

We kijken terug op een gezellige en zinvolle avond en met misschien wel de meest belangrijke constatering daarbij: het zeilseizoen komt gelukkig weer snel dichtbij !!!

 

 

 

Onderlinge zeilwedstrijd 13 oktober 2019

Onderlinge zeilwedstrijd 13 oktober 2019
Ondanks (of dankzij…) het gemopper van de wedstrijdcommissie over de matige deelname van sommige zeilleden (die tijdens onze zeilersavond in februari bijna overenthousiast allerlei voorstellen deden!!) staat het terras van onze fraaie haven aardig vol met deelnemers aan onze zevende (!) onderlinge zeilwedstrijd. Terwijl de motorboten er alweer uitgelierd worden, briefen de zeilers en we besluiten gezamenlijk om de boei vandaag op het marktplein van Grave te leggen.
De start is redelijk informeel en ons talent van dit seizoen (Sjef met zijn dochter Jeanne) schiet er als een speer vandoor. Maar we hergroeperen en de vloot van zeven boten vaart eensgezind en als een wit-bruin lint richting Grave. Er staat een constante zuidelijke wind, waardoor Grave bezeild lijkt, zowel heen als terug. De zon komt er regelmatig bij en het is ongewoon warm voor de tijd van het jaar; bijna 25 graden. De zalmschouw, met haar traditionele fraaie en bruine tuigage, kan minder hoog lopen dan de Valken, Jouet en Centaur, maar Bart en zijn zeilmaat Jesse weten te voorkomen dat ze een klap over bakboord moeten maken en blijven aardig bij. Het veld wordt, zoals wel vaker, gedomineerd door Valken, waaronder (vrij naar Wim ) ook de bloeddorstige Blue Tempo. Paul, in zijn getunede Centaur, durft het alleen aan en ook Gerard, in zijn fraaie 81, kan het makkelijk zonder bemanning. Maurits’ jacht wordt, zoals gebruikelijk, bemand door de geconcentreerde en altijd racehandschoenen dragende Brigitte. Maar de vlagen zijn soms ongekend hard; meerdere malen zien we een schip op één oor vechten tegen ‘uit het roer lopen’. Maar deze ervaren rivierzeilers kennen de klappen van de zweep en de grillen van de wind die als een ratelslang tussen de bomen door meandert.
We leggen in Grave aan en ons terras met zicht op de Maas (en de boten) zit helaas vol en ook op de markt is geen buitenplek meer te vinden. Zo kan het gebeuren dat de harde zeilkern van WSW Maas &Waal aan de stamtafel van De Gouden Leeuw het glas heft en proost op het volgende zeilseizoen.
Met een Straffe Hendrik in de benen worden de zeilen gehesen en met een Lemans-start stuiven we richting Heumen. De bloeddorstige Valk laat zijn rode zeil naar beneden en ziet de schuimkraag van de uiterst snel zeilende Gompie (van Paul) naderen; die Paul gaat echt hard de laatste tijd! Kort daarachter de prachtige witte en bruine zeilen van de rest van de vloot, fraai afgetekend tegen een donker dreigende regenbui.
In Heumen is vast nog gezellig nagekaart en nogmaals geproost; ik mocht daar helaas niet bij zijn omwille van andere verplichtingen…
Het was weer een fraaie versie in een reeks van zeven. Volgend jaar wat Joep en mij betreft zo verder en tijdens de aanstaande ALV zullen wij verslag doen en de gebruikelijke beker uitreiken aan onze nieuwe clubkampioen!
Maarten

Onderlinge zeilwedstr april 2019

onderlinge-zeilwedstr-april-2019.pdfx

Verenigingsdag WSV Maas&Waal, Zaterdag 9 juni 2018,

Onderlinge zeilwedstrijd

Op deze zonnige zaterdag met een licht briesje van 2 tot 3 Bft, werd iedereen gastvrij op het terras ontvangen door Betsie, John en Carolien met koffie en gebak.
Om 10:15 was de schippersmeeting op de kop van onze haven. Er meldde zich een mooie groep goed gemotiveerde zeilers en er gingen zo’n 13 boten van start. Maarten Scherpenhuijzen melde zich voor de supervisie van de startprocedure. Bart met zijn Zalm schouw voer inmiddels al over de startlijn maar helaas naar de verkeerde kant en wij hebben hem daarna niet meer terug gezien.

Er werd gestart met verschillende starttijden op basis van de SW handicap voor de verschillende type boten. Maarten en Jaap stelden vast dat de startprocedure op de seconden nauwkeurig verliep maar dat veel boten moeite hadden om op het exacte moment bij het startsignaal de startlijn te passeren. De snelle starters konden daar al hun eerste voordeel mee halen.

Nadat iedereen gestart was kroop het zeilersveld al snel ineen en werd er een waare titanenstrijd gevoerd om de beste positie. Mede doordat windkracht en windrichting sterk varieerde wisselden de onderlinge bootposities voortdurend, soms in een berekend voordeel maar veelal ook in een willekeurig nadeel. De snellere zeilboten (of wellicht betere zeilers?) namen al gauw plaats in de voorste posities.

En zo wist Thijs en maat, zijn 16m2 bij het eindsignaal om 13:00 uur, op de eerste positie te manoeuvreren. Een prachtig resultaat met als prijs een eervolle vermelding (& straks de beker op onze ledenvergadering) en een uitnodiging om de eerst volgende zeilwedstrijd te organiseren. Daarbij zal zijn boot promoveren naar een hogere klasse van 16m2 Toer naar 16m2 NAT. 

Op de 2e plaats konden wij een Valk noteren met de jeugdige zeiler Tonny de Boer en zijn vader Ed. En als derde meldde zich Ingrid Bakker met haar museale 16m2. Ingrid’s subtiele stuurmanskunst was menigeen al opgevallen. En met algemene bijval werd vastgesteld dat deze stuureigenschap wel zeer goed past bij een bestuurlijke functie bij Maas & Waal. Wellicht is het voor onze watersportvereniging goed, net zoals voor een ‘Amsterdamsche burgervader’, om eens aan te koersen op een vrouwelijke voorzitter.

Gompy, de Centaur van Paul voer met aan boord wedstrijdzeiler Joep naar een mooie vierde plaats en liet zijn concurrent Flierefluiter (9e) verachter.
Wellicht was deze zeiler net zoals vele anderen teveel afgeleid door een meevarend sereen roeibootje met stuurvrouw en een prachtige hond op de voorplecht. In ieder geval belande Bas en Hans (16m2) hierdoor pardoes op de 6e plaats verachter Maurits en Brigitte (5e). Vervolgens plaatste zich Emiel en Letty (Polyvalk) die samen nog eens even goed de ‘loef wijkt voor lij regel’ gaan bestuderen. Daarna melde zich Ton met fokkenmaat Henriëtte (Valk).


Sjef met echtgenote Ciel maakte het, met hun Polifinario (Polyvalk), wel heel erg bont. Om niet hun positie te verliezen gingen zij in de laatste seconden niet overstag maar stuurde hun boot pardoes recht op de Maasoever. Gelukkig was er snelle hulp van Jaap met zijn antieke pondje en Bert Kokke aan boord. Bert gooide de volle tros precies goed naar Sjef waardoor hij en Ciel ternauwernood van een verschrikkelijke verdrinkingsdood konden worden gered. Uiteindelijk zijn zij door het heldhaftig optreden van Bert Kokke met de schrik vrij gekomen en hebben hun 8e positie behouden.

Vervolgens zijn ook Emma met compagnon in hun Sophi (16m2), Leo van Os en Dries Bossers (Polyvalken) de haven in gedreven. En als laatste zwarte schaap konden wij notuleren Ronald en Bram met hun boot “De zwakste schakel”. Ronald graag geef ik je een goed advies; Pak de volgende wedstrijd Joep in zijn kraag en maak hem jouw fokkenmaat. Succes verzekerd. En ik heb dan wellicht ook weer een kansje!

Maarten en Jaap bedankt voor jullie enthousiaste assistentie.

En verder wens ik alle een behouden vaart,   Willem van Iersel

Definitieve uitslag:

[1]       Thijs en maat, zijn                                  16m2
[2]       Tonny de Boer en zijn vader Ed            Valk
[3]       Ingrid Bakker met haar museale         16m2.       
[4]       Paul en Joep                                           Centaur
[5]       Maurits en Brigitte                                 Jouet Calife
[6]        Bas en Hans                                          16m2
[7]      Emiel en Letty                                          Polyvalk)
[8]      Ton Klaasje, fokkenmaat Henriëtte       Valk
[9]      Sjef met echtgenote Ciel                        Polyvalk
[10]      Willem en Freek                                    Centaur
[11]      Emma en compagnon                         16m2
[12]      Leo van Os                                            Polyvalk
[13]      Dries Bossers                                       Polyvalk
[14]      Ronald en Bram                                   Schakel

[

Zeilersoverleg  Maas en Waal , 2 febr 2018

Inventarisatie wensen en ideeën mbt zeilwedstrijden / gezamenlijk zeilen M&W.

Aanwezig: in totaal 21 personen.

Een korte weergave van hetgeen er in ontspannen sfeer over tafel is gegaan:

Basisidee voor aanpak seizoen 2018:

Iedere eerste zondag van de maand een gezamenlijke zeilactiviteit. Wedstrijdcommissie maakt een data-lijstje. Diverse zeilers adopteren de organisatie van een zondag, zoals Wim, Maurits en Ton afgelopen 2 seizoenen deden.Deze drie hebben aangegeven dit ook voor 2018 weer te willen doen. Andere gegadigden kunnen zich aanmelden bij de wedstrijdcie. Over het algemeen kunnen de aanwezigen ermee instemmen als de SW doorrekeningen bij de reguliere onderlinge wedstrijden achterwege gelaten worden.

In deze serie onderlinge zondagsactiviteiten kunnen zowel wedstrijdachtige  als toerachtige activiteiten worden georganiseerd. Overige genoemde ideeën: admiraalzeilen, achteruitzeilen , Optimistenzeilen.

De wedstrijden met SW-start worden wel op prijs gesteld. Wim geeft aan dat hij er wel twee per jaar wil organiseren.

 Voor de Verenigingsdag is het wel leuk om er een wedstrijdelement in te houden (1 of 2 wedstijden op die dag; met SW-start òf met reguliere start en SWverrekening achteraf). Als we uiteindelijk toch 2 of 3 officiële wedstrijden per jaar hebben, kan de beker weer uitgereikt worden. Ton is bereid het eventuele blijvende SW doorrekenwerk van Joep over te nemen. Als we toch met SW doorrekening doorgaan, dan zouden we als vereniging  eigen aanpassingen aan de SW toekenning kunnen/moeten doen (minder handicap voor zeilers die vaak winnen).

Als communicatie middel wordt voortaan een GroepsApp “M&W zeildagen” ingezet. Deze is al tijdens de bijeenkomst door Emma opgezet. Doel: mededelingen over de aankomende activiteit en korte reactie wie er mee doet. Mocht deze App ‘dichtslibben’ wegens overactief communicerende leden, dan kan er daarnaast nog een “sociale zeilersApp” aangemaakt worden.   Deze App (of de eventuele ‘sociale App’) zou ook gebruikt kunnen worden om op korte termijn afspraken te maken om samen te gaan zeilen op andere dagen. (“ het wordt morgenavond mooi zeilweer. Wie heeft er zin in een gezamenlijk tochtje naar Grave”?)

De bijeenkomst werd afgesloten met mooie zeilbeelden onder het genot van een drankje.

 Groet, Joep

 

 

 UITNODIGING 

Zeilersavond vrijdag 2 feb 2018, aanvang  20.30 uurwedstrijd-01-10-17-12

Beste zeiler/ster van Maas & Waal,

Zoals aangekondigd op de ALV organiseren wij op 2 februari aanstaande een ‘zeilersavond’ voor alle (aspirant) leden die het komende seizoen willen deelnemen aan zeilactiviteiten van onze vereniging.

 

 

Met het oog op….

Gezamenlijk zeilen en samen opvaren is volgens ons stimulerend om met regelmaat lekker het water op te gaan, leuk en ook leerzaam om met de wind zo veel mogelijk uit je eigen boot te halen en als het zo uit komt met een ander mee te zeilen.  

De afgelopen tien jaar hebben we de onderlinge zeilwedstrijden georganiseerd en op deze avond  willen we inventariseren welke ideeën jullie hebben om deze activiteiten nieuw leven in te blazen.

 

Ideeën en wensen delen

Zo spelen wij met de geachte om bijvoorbeeld alleen op de Verenigingsdag (twee) wedstrijden (op SW-basis) te organiseren en de overige wedstrijden op een vaste dag (1e zondag van de maand) te varen en dan zonder tijdwaarneming en klassement. Maar er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden en wij vragen jullie om daar over na te denken en je ideeën op deze bijeenkomst met ons en elkaar te delen. Op basis van de resultaten van deze avond gaan we een programma voor het komende vaarseizoen maken.

Beelden zeggen meer dan…

Na dit overleg is er gelegenheid om zeilfoto’s of filmpjes te tonen via de laptop en beamer die zullen klaarstaan. Dus als je nog materiaal hebt; zet het op een stick en neem deze mee!

En dan is natuurlijk de bar open om gezellig de voornemens voor het komende seizoen te bespreken onder het genot van een goed glas!

Graag tot vrijdag 2 februari vanaf 20.30 uur!

Met zeilersgroet,   Joep, Maurits en Maarten

Als wel belangstelling hebt, maar verhinderd bent, laat dit dan s.v.p. weten (evt. met jouw eigen  ideeën en wensen voor het komende vaarseizoen).  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verenigingsdag 2017 zeilwedstr

uitslag-10-jun-2017Verenigingsdag WSV Maas&Waal     10 juni 2017     Onderlinge zeilwedstrijd

 

Het is en fantastisch mooie ochtend en het belooft een fraaie zeildag te worden; veel zon en een zuidwesten windje van zo’n tien knopen. We worden in ons gerenoveerde maar nog niet  geopende clubhuis ontvangen door Betsie met heerlijke taart en koffie.

Er hebben zich 17 boten aangemeld met deelnemers van 10 tot 74 jaar! Twee zeiljachten zijn van de partij en de overige boten zijn open.

Na de briefing vertrekken we in optocht richting Kraaijenbergse plassen waar om 11.10 uur de startprocedure begint. De meeste boten lijken toch verrast door het startsein want het duurt enige tijd voordat de eerste boot daadwerkelijk over de startlijn vaart. Al snel vormt er zich een kopgroep, bestaande uit drie houten Valken: Ed Bours, die vroeger ook altijd voor in het veld te vinden was en met wie ondergetekende in de jaren 80 menig duel uitvocht, laat zien dat hij zijn vaardigheden niet verleerd is en zeilt met zijn zoon Tonnie al snel op kop. De wedstrijdcommissie, die buiten mededinging meevaart, moet geruime tijd genoegen nemen met een tweede plek. Thijs Verlinden, een gezworen 16m2-zeiler, volgt op de voet met de Valk van zijn vader; hij zeilt voor het eerst met Lisanne in de Valk!

Vanuit het peloton ontstaat een tweede groep met voornamelijk zestienkwadraten: Bas en Hans  in de roemruchte Vlerk, aan de bovenzijde onlangs fantastisch gerenoveerd; Ton en Henriette met de Bert Kokke-Valk, voorzien van een smetteloos wedstrijdgrootzeil van nummer drie van Nederland (de 884); Emma en Alex met hun zeer fraaie basaltblauwe 16m2, voorzien van een hagelnieuw Molenaar wedstrijdtuig en, last but not least, Daan en Nikee, ook in een Alberda-16m2 met eveneens een fraai nieuw tuig. Er wordt hier met het mes op het dek gestreden!

De achtervolgende groep bestaat voornamelijk uit Polyvalken: de oudste maar misschien wel de fraaiste, de staalblauwe Valk van Thomas en Nicolle; de moderne polyvalk van Dries, die dit keer alleen vaart; Leo en Wilma, sterk varend en Sjef en Lambert in de Polifinario. Drie vreemde eenden in de bijt, die goed meekomen met deze valken: de Centaur van aspergespecialist Wim; de lichtgroene Centaur met verbeterde trim (het heeft effect!) van Paul; de roemruchte Friendship van Bas Kortmann en clubkampioenen Maurits&Birgit in hun snelle jacht. Voor de bezemwagen treffen we nog het jacht van Jan Hubers, samen met Marcel Caerteling en aanhang, druk in discussie over het tuigage, wat kennelijk niet goed functioneert (zo gaat dat; het ligt altijd aan de boot?).

Op het laatste kruisrak weet Joep de 189 van Ed toch nog achter zich te krijgen, maar met de finishlijn in zicht weet Ed door een slimme demarrage Joep toch nog op achterstand te zetten. Ik zal de teksten die ik als bemanning uit de mond van de verslagen stuurman mocht aanhoren maar niet op deze plek herhalen?.

Nadat de laatste boot gefinisht is varen we gezamenlijk terug. De Kraaijenbergse plassen werden deze ochtend gedomineerd door deze sportieve zeilers van Maas&waal. De plas wordt nu ingenomen door dagjesmensen, die met hun motorjachtjes in een ronkende file de plas opkomen en met enige verbazing naar deze sliert zeilboten kijken.

We genieten gezamenlijk een heerlijke lunch en veel zeilers maken zich op voor de roeiclinic bij DDP!

 Maarten

 

uitslag-10-jun-2017

Onderlinge zeilwedstrijden Maas en Waal 2017

De eerste onderlinge zeilwedstrijd van 2017 werd gevaren op 23 april en het werd ook gelijk een echte wedstrijd! Het was één doorlopende nek aan nek race tussen verschillende rivalen. Spanning en sensatie op de Maas. Twee rondjes van de hoogspanningsmast bij Heumen tot hoogspanningsmast bij Overasselt. Een mooie Westen-, Noordwestenwind, bij de start zo’n 2,5 BF gedurende de wedstrijd aantrekkend tot 3. Registratie door Windfinder laat zien dat daar nog vlagen tussen zaten tot 4 BF.

Terwijl het een half uurtje voor de start nog regent, trekt zodra wij inschepen de hemel open: Maas en Waal trapt het zeilseizoen af onder een goed gesternte. Prima weer om ca 2 uur lang lekker zeilend met elkaar te sparren.

Zoals gezegd: in een nek aan nek race. Direct na de start gaan Wim en Maurits lange tijd met elkaar in de slag om de koppositie. Wim vaart zich aan het eind van het eerste rak los en geeft die voorsprong in het volgende voordewindse rak en de hele volgende ronde niet meer prijs. Maurits is dan in een volgende nek aan nek race verwikkeld met Dries (met voor aan aantal aanwezigen een oude bekende als gastfokkenist, Welkom Frank!). Zij houden deze strijd de hele wedstrijd tot de finish vol. Uiteindelijk moet Dries daarbij toch het hoofd buigen.

Denk niet dat het in het verdere veld vervelend was, want zelfs in de achterste regionen wordt op het scherpst van de snede gestreden: Ton (met als gastfokkeniste Henriëtte) en Paul wisselen stuivertje om de posities achter in het veld. Ton komt daarbij het eerst over de finish, maar de SW doorrekening achteraf is onverbiddelijk: Paul wint die laatste race.

Daarnaast was de wedstrijdcommissie in het veld aanwezig. Zij zorgde voor exacte start- en finishtijden. Wat leidde tot de volgende uitslag: 1 Wim, 2 Maurits, 3 Dries, 4 Paul, 5 Ton, 6 wedstrijdcommissie. Bekijk ook de foto’s op de site

Tot 14 mei, voor de tweede onderlinge!

Wedstrijden 2016

 

Onderlinge Zeilwedstrijden Maas en Waal seizoen 2016

 Door: Joep Ratering Arntz

Dit seizoen konden er 5 van de 6 geplande wedstrijden doorgaan. Wegens slecht weer moest alleen de seizoensopener afgelast worden en de laatste wedstrijd moest een weekje worden uitgesteld. Het aantal deelnemers liep uiteen van 5 schepen tot maar liefst 12 schepen bij de laatste door Wim georganiseerde wedstrijd. In totaal deden er 19 verschillende schepen mee bij de wedstrijden. Er vanuit gaande dat er veelal 2 man/vrouw aan boord zijn, kan toch gesteld worden dat het bereik van de onderlinge wedstrijden onder de zeilers van de vereniging goed is.

Per wedstrijd

 • 24 april:  Slecht weer; wedstrijd afgelast. Maar de borrel ter opening van het vaarseizoen laten we ons niet ontgaan.
 • 22 mei:  Zuidwestenwind. Wedstrijd naar de hoogspanningsmasten bij Overasselt en terug. Scherp varen blijkt belangrijk voor een goede classificering. Voor de koppositie wordt een zware strijd geleverd tussen Wim en Maurits. De laatste pakt op het laatste stukje voor de finish net 3 seconden voorsprong. Spanning en sensatie op de Maas.
 • 11 juni: Verenigingsdag: 8 deelnemende schepen. Voor verslag zie verenigingsdag.
 • 10 juli: Wedstrijd op de Maas. Helaas zijn de aantekeningen tbv een wedstrijdverslag zoekgeraakt. De uitslagen gelukkig niet.
 • 28 augustus: Organisatie in handen van Maurits.  Wedstrijd op de Maas. Met zeer vlagerige, harde wind, pal uit het westen.  Erik Kersten is wijs en draait terug de haven in. De aspiranten Wouter en Wim Nijhuis gaan het gevecht aan in hun Schakel. Bas en Rick zijn oppermachtig deze wedstrijd: zij nemen gelijk de kop en bouwen een stevige voorsprong op die ze niet meer uit handen geven. Ton en Leo blijven met de Klaasje in de achterste regionen. We tekenen uit hun mond als verklaring op: “de boot had geen zin”. Kan een keer gebeuren, toch?
 • 11 september: slecht weer, afgelast, weekje uitgesteld.
 • 25 september: Prettig windje, 2 a 3 BF uit het Zuiden. Een SWhandicap-wedstrijd georganiseerd door Wim. Een complete wedstrijd : Briefing op het havenhoofd, terwijl de langzaamste boot (de Zalmschouw) al mag starten. Een geautomatiseerde startvlag, pion- en toeter signalen; maar liefst 12 deelnemers; met een prijsuitreiking op een zonnig terras na afloop. De formule van zo’n wedstrijd op handicap blijft leuk. Ieder zijn eigen starttijd (langzame schepen als eerste; snelle schepen starten als laatste om aan hun inhaalrace te beginnen. Als de afgesproken tijd voorbij is zou iedereen in principe op één lijn moeten liggen. De praktijk is uiteraard weerbarstiger. Als het eindsignaal klinkt, laat de volgorde onmiddellijk zien hoe ieder het gedaan heeft ten opzichte van de andere deelnemers.

 Uitslagen


Knipsel uitsl 2016

 

Als je goed naar het schema kijkt zie je dat er bij de gehanteerde (Oostenrijkse) puntentelling in wedstrijden met veel deelnemers relatief veel punten te verdienen vallen. Maar dat er ook door gewoon heel vaak mee te zeilen veel punten bij elkaar te sprokkelen zijn. Er blijken meerdere wegen naar  Rome (de uitslagenlijst) te leiden. Dus zeil mee, zeil mee: een plaats in deze M&Wlijst (zie overzicht) is voor iedereen bereikbaar:

 Voor volgend jaar geldt: weer nieuwe kansen voor iedereen.

Alvast een goed zeilseizoen toegewenst !

______________________________________________________________________________________________________________________