Verenigingsdag verslag zeilwedstrijd

Geplaatst op 12-06-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Maarten Verlinden

Verenigingsdag WSV Maas&Waal     10 juni 2017     Onderlinge zeilwedstrijd 

Zie ook de foto's in het fotoalbum (door Ton Gelsing) 

http://www.wsvmaasenwaal.nl/fotoboek/verenigingsdag-2017

 Het is een fantastisch mooie ochtend en het belooft een fraaie zeildag te worden; veel zon en een zuidwesten windje van zo’n tien knopen. We worden in ons gerenoveerde maar nog niet  geopende clubhuis ontvangen door Betsie met heerlijke taart en koffie.

Er hebben zich 17 boten aangemeld met deelnemers van 10 tot 74 jaar! Twee zeiljachten zijn van de partij en de overige boten zijn open.

Na de briefing vertrekken we in optocht richting Kraaijenbergse plassen waar om 11.10 uur de startprocedure begint. De meeste boten lijken toch verrast door het startsein want het duurt enige tijd voordat de eerste boot daadwerkelijk over de startlijn vaart. Al snel vormt er zich een kopgroep, bestaande uit drie houten Valken: Ed Bours, die vroeger ook altijd voor in het veld te vinden was en met wie ondergetekende in de jaren 80 menig duel uitvocht, laat zien dat hij zijn vaardigheden niet verleerd is en zeilt met zijn zoon Tonnie al snel op kop. De wedstrijdcommissie, die buiten mededinging meevaart, moet geruime tijd genoegen nemen met een tweede plek. Thijs Verlinden, een gezworen 16m2-zeiler, volgt op de voet met de Valk van zijn vader; hij zeilt voor het eerst met Lisanne in de Valk!

Vanuit het peloton ontstaat een tweede groep met voornamelijk zestienkwadraten: Bas en Hans  in de roemruchte Vlerk, aan de bovenzijde onlangs fantastisch gerenoveerd; Ton en Henriette met de Bert Kokke-Valk, voorzien van een smetteloos wedstrijdgrootzeil van nummer drie van Nederland (de 884); Emma en Alex met hun zeer fraaie basaltblauwe 16m2, voorzien van een hagelnieuw Molenaar wedstrijdtuig en, last but not least, Daan en Nikee, ook in een Alberda-16m2 met eveneens een fraai nieuw tuig. Er wordt hier met het mes op het dek gestreden!

De achtervolgende groep bestaat voornamelijk uit Polyvalken: de oudste maar misschien wel de fraaiste, de staalblauwe Valk van Thomas en Nicolle; de moderne polyvalk van Dries, die dit keer alleen vaart; Leo en Wilma, sterk varend en Sjef en Lambert in de Polifinario. Drie vreemde eenden in de bijt, die goed meekomen met deze valken: de Centaur van aspergespecialist Wim; de lichtgroene Centaur met verbeterde trim (het heeft effect!) van Paul; de roemruchte Friendship van Bas Kortmann en clubkampioenen Maurits&Birgit in hun snelle jacht. Voor de bezemwagen treffen we nog het jacht van Jan Hubers, samen met Marcel Caerteling en aanhang, druk in discussie over het tuigage, wat kennelijk niet goed functioneert (zo gaat dat; het ligt altijd aan de boot?).

Op het laatste kruisrak weet Joep de 189 van Ed toch nog achter zich te krijgen, maar met de finishlijn in zicht weet Ed door een slimme demarrage Joep toch nog op achterstand te zetten. Ik zal de teksten die ik als bemanning uit de mond van de verslagen stuurman mocht aanhoren maar niet op deze plek herhalen?.

Nadat de laatste boot gefinisht is varen we gezamenlijk terug. De Kraaijenbergse plassen werden deze ochtend gedomineerd door deze sportieve zeilers van Maas&waal. De plas wordt nu ingenomen door dagjesmensen, die met hun motorjachtjes in een ronkende file de plas opkomen en met enige verbazing naar deze sliert zeilboten kijken.

We genieten gezamenlijk een heerlijke lunch en veel zeilers maken zich op voor de roeiclinic bij DDP!

 Maarten

De uitslag vind je hier: http://www.wsvmaasenwaal.nl/zeilwedstrijden-verslagen