Verslag wedstr 8 sept 2019, zie ook Fotoalbum

Geplaatst op 11-09-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Willem van Iersel

Deze wedstrijd kende geen verliezers, alleen maar Valken.

De geplande schippersmeeting om 13:00 uur werd belicht door een stralend zonnetje en verfrist door een licht briesje. Het gras op de pier was pas gemaaid en rook nog heerlijk. Bedankt Hemmy en Jaap!

De opkomst was zeer goed niet zozeer op basis van het aantal boten maar zeer zeker wel op basis van de motivatie van deelnemende personen. Het aangeboden Brabantse krentenbrood met ham en koffie vond gretig aftrek.
Nadat iedereen was voorzien werden de wedstrijdplannen voor op de Maas besproken. Twee boeien markeerden het zeiltraject en lagen precies 1,5km uit elkaar. De baan zal 2 keer worden gevaren ( 6km). 

Om precies 14:00 uur was de start.

De solozeiler Gerard had een prachtige start en nam met zijn valk 81, mede door zijn gunstige positie, de leiding in handen voor Sjef en Lambert en ver, ver voor de valk 581 van de wedstrijdzeilers Maarten en Joep. 

Later merkte Gerard lachend op; “De beste stuurlui staan aan wal!”. Met een knipoog naar de startcommissie die hem enkele tientallen seconden voor de start nog een sturende aanwijzing had gegeven. Maar ook Ton en Henriëtte bleven niet achter en zouden net als de anderen als echte roofvogels de aanval op de leidende rivaal Gerard inzetten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De familie valkachtigen wordt traditioneel beschouwd als een van de families in de orde roofvogels. Sinds 2008 vormen ze de enige familie in een eigen orde, de Falconiformes. Roofvogels zijn over het algemeen vleesetende vogels die op een prooi jagen. Ze vangen deze prooi op de grond, in de lucht of in het water. Sommige soorten eten kadavers.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelukkig heb ik van de bloedige aanval op Gerard niets hoeven te zien. Ik lig naast Gerard in de jachthaven en kan er niet zo goed tegen als hem, mijn buurman, iets overkomt. De Valken verdwenen inmiddels snel onder de brug, ver uit het zicht. Bert Kokke die ook had toegekeken legde zijn hand op mijn schouder en verzuchtte; “Wij zullen straks wel zien hoe dit gaat aflopen.”  

Drie kwartier later zag ik de eerste valk terugkomen. De rode kleur van het bloed nog in de zeilen. Volgens mij noemen ze dat ook wel een spinaker. Al met al een mooi resultaat voor die wedstrijdzeilers maar ik was natuurlijk    Bert Kokke keek ook toe erg benieuwd naar hoe het met Gerard was afgelopen. In de verte zag ik wel twee andere valken aan komen varen, maar nog geen Gerard.    

Sjef en Lambert namen de boei veel te ruim en verloren daarmee weer kostbare tijd ten opzichte van de koplopers. En nu zij het kruisrak invaren zullen die baard en dat kapsel van Lambert ook geen echte tijdwinst opleveren. 

Na het passeren van Ton en Henriëtte, zie ik in de verte gelukkig ook Gerard aankomen. Hij zit zo te zien nog rechtop in zijn boot. En ondanks de aanvallen van de andere valken, heeft hij blijkbaar alleen wat tijdsachterstand opgelopen en gelukkig geen of nauwelijks fysieke of mentale beschadiging opgelopen. 

Uiteindelijk finisht Gerard als laatste echter zijn eminente start zal men hem nooit meer af kunnen nemen. Door toepassing van een vishandicap zullen de resultaten nog gehutseld worden.  

Daarbij vissen Ton en Henriëtte letterlijk achter het net en worden 4e, Gerard houd het bij zijn tomatenpuree en wordt daarmee 3e, Maarten en Joep 2e en tot slot zetten Lambert en Sjef het blik ananas op zijn kop en worden daarmee 1e.            

Ik wens hierbij allen een behouden vaart.  

Willem van Iersel